Magyar Csillagászati Egyesületek és Alapítványok Országos Találkozója

2015. november 14-én (13-15.) bajai találkozóra invitáljuk a magyarországi csillagászati civil szféra képviselőit épp úgy, mint az amatőrcsillagász mozgalom iránt elkötelezett aktivistákat.

Hol tart most, 2015-ben az amatőrcsillagász mozgalom? Milyen szervezeti, intézményi háttere? Napi feladataink, finanszírozási problémáink mellett az önkéntes ismeretterjesztő munka aktuális kérdéseiről, lehetőségeiről is igyekszünk tájékozódni. Az előző EU-támogatási ciklus tapasztalatai alapján a következő ciklusban megcélozható támogatási lehetőségekről is tájékozódunk. Újabb fontos terület nyílt meg az elmúlt években: a tehetséggondozás és utánpótlás-nevelés. Ezeket a témákat szeretnénk körüljárni, lehetőség szerint minél több egyesület, alapítvány, helyi csoport, szakkör tevékenységét bemutatva.

Helyszín: Speciális Szakiskola, Kollégium és Módszertani Intézmény díszterme és aulája,

Baja, Barátság tér 18. GPS: É 46,188126 K 18,964365 ,  http://www.specialbaja.hu

 

A program előzetese:

2015. november 13, péntek:

A távolról érkezők számára lehetőség nyílik a találkozó előtti estén a helyszín vendégszobáiban éjszakázásra 4 ágyas szobákban (fejenként 3500 Ft), aki házastársával érkezik, külön kérésre 2 ágyas szobákban (fejenként 4000 Ft) és kellő létszám esetén közös vacsorára és bowlingra is lehetőség nyílik, séta távolságban a közelbeli Malom étterem és rendezvényközpontban (önköltségi alapon). GPS: É 46,185214 K 18,959579

http://malomclubbaja.hu/  Kellő érdeklődés előzetes jelzése esetén a szervezők kellő számú pályát foglalnak le előre. Egy bowling pályán kb. 4 fő tud jól játszani.

2015. november 14, szombat:

10:00 Megnyitó, bevezető – chairman: Dr. Csizmadia Szilárd

10:20 „Pályázni kötelező!” – előadó: Pásztor Emília

10:50 „Adj király katonát!” – GINOP és egyéb központi támogatású alkalmazási lehetőségek – előadó: Rekettye Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal

Bajai Járási Munkaügyi Központjának vezetője

11:20 „Civilek a végeken…” – előadó: Héhn Gizella, a Bácskai Civil Szervezetek Szövetségének elnöke

11:50 „Mit, hol, mikor?” – a hazai csillagászati ismeretterjesztés továbbfejlesztésésének stratégiai kérdései – előadó: Dr. Hegedüs Tibor, az SzTE Bajai Obszervatóriumának igazgatója

12:10 „Magyar csillagászati egyesületek egykor és ma” – előadó: Mizser Attila, az MCSE főtitkára

12:30 ebéd (a szakiskola ebédlőjében)

13:30 egyesületek, alapítványok képviselőinek prezentációi. Chairman: Mizser Attila

  • „Közös honlapunk, a www.mcse.hu” – előadó: Jakabfi Tamás (MCSE)
  • „Zalaegerszegi (észak-zalai) amatőrcsillagászati élet, eredmények, tapasztalatok és kapcsolatok” – előadó: Dr. Csizmadia Szilárd (VCSE)

További prezentációkhoz vezérelvek:

–        bemutatkozó jellegű prezentációt csak új, vagy a korábbi találkozókon még soha nem szerepelt szervezetektől várunk

–        beszámoló jellegű prezentációt csak olyan esetben fogadunk be ebben a szekcióban, ha rendhagyó, különleges, másoknak is ötletadó dolgot is tartalmaz!

–        minél általánosabb, közhasznúnak tekinthető gondolatokat, ötlet-felvetéseket, szervezeti-működési javaslatokat, pályázati /pénzügyi / jogi tanácsokat, admi- nisztrációs buktatók során szerzett tapasztalatokat várnánk örömmel… Ilyen prezentációk „ágyaznának meg” a második blokkba tervezett vitakörnek.

–     A prezentációk engedélyezhető hossza kb. 15-20 perc, de ez függ a jelentkezők számától is. Kérjük, az előadni szándékozók mielőbb küldjék meg címeiket, és a rövid tartalmat az alábbi E-mail címre:   hege@electra.bajaobs.hu

15:30 kávészünet (a szakiskola aulájában) + poszter szekció

A találkozó teljes tartama alatt rendelkezésre állnak parafás paravánok, amelyekre A1 méretű posztereket tehetnek ki résztvevőink. Ezeken lehet bemutatni a szervezeteket, munkájukat, azokat a legutóbbi eredményeiket, amelyekre büszkék.

16:30 a csillagászati egyesületek, alapítványok képviselőinek vitaköre. Vezérelvek:

–        moderátor: Dr. Hegedüs Tibor

–        a vitaindító délelőtti előadásokra, ill. a kora délutáni szekciók során elhang- zottakra lehet reagálni

–        partner-keresés többszereplős pályázatokhoz

–        elakadt projektek problémáinak felvetése, megoldás-keresés, tanács kérés

–        szponzoráció alulfejlettsége a tudományos ismeretterjesztés területén… hogyan lehetne ezen segíteni, a cégek támogatási kedvét erősíteni

–        új témák, új irányok, új formák

18:30 pohárköszöntő és közös ünnepi vacsora (az iskola ebédlőjében, v. tankonyháján) várható vacsora menü: kemencében sült csülök, párolt vöröskáposztával, krumpli vegetariánusoknak sült/párolt zöldségek, krumpli (igényt előre kérjük jelezni) 19:30 közös távcsövezés, észlelés ill. borult idő esetén FILMVETÍTÉSEK „A fény” – a Zeiss cégnek a Fény Nemzetközi Éve alkalmából készített rövidfilmje. Lehetőség nyílik az angol változat ingyenes átmásolására. Az elkészült magyar szinkronos változat 1000 Ft, a teljes kupolás planetáriumi változaté 5000 Ft(számlaképes).

A résztvevő szervezetek is bemutathatják saját rövidfilmjeiket (lehetőleg előre kérjük jelezni az ilyen irányú szándékokat… cím, időtartam)

SZOMBAT ÉJJEL is lehetőség van itt alvásra, ugyanolyan feltételekkel, mint fentebb.

2015. november 15, vasárnap:

09:00 reggeli

10:00-kb. 12:00 terepjárós „szafari” az Illancsba (homokbuckás), a tervezett csillagpark területére – korlátozott számú helyünk van, a magasabb felépítésű autóval érkező résztvevők segítségére is számítunk! (rossz idő esetén séta Baja megújult belvárosában és az új gyaloghíddal elérhetővé vált Pandur szigeten)

RÉSZVÉTELI DÍJ:

Valamennyi szakmai program a szervezők és az MCSE támogatása jóvoltából ingyenes! Azonban ajánlott (a közösségi élet szempontjából is) az egész napos étkezés vállalása. A korábbi hasonló találkozókon részt vevők is megerősíthetik, hogy az iskolának igen jó a konyhája, a kedvünkért egy jelképes 2500 Ft/fő áron teljes napi ellátást adnak, beleértve a kávészünetet is. Kellemetlen szituációkat okozhatnak, akik nem fizetnek be, mert pl. a közös kávészünet beszélgetéseinél kínosan feszengenek majd, miközben mások jóízűen kávéznak, ha pedig mégis fogyaszanak, akkor esetleg a végén egyes fizető résztvevőknek nem marad süti vagy innivaló. A vegetariánus igényeket előre kérjük jelezni!

Befizetések majd a helyszínen, érkezéskor.

A péntekről szombatra itt alvók vacsorája fakultatív (ld. fentebbi opcionális ajánlatot). Szombatról vasárnapra itt alvók opcionális 500 Ft/fő befizetés fejében reggelit kapnak.

LETÖLTHETŐ JELENTKEZÉSI LAP: J E L E N T K E Z É S I L A P

A HELYSZÍN MEGKÖZELÍTÉSE:

Autóval (autópálya matricával rendelkezőknek) ajánlható Budapest felől az M6, letérés vagy az M9 szekszárdi hídnál, és ekkor Sükösd-Érsekcsanád érintésével az 51-es úton; avagy ezzel teljesen ekvivalens időben és távolságban is a Bátaszéknél történő letérés, és ekkor az 55-ös úton Pörböly község érintésével. Szeged felől az 55-ös út, letérés Baján belül, a vasúti átjáró előtt, a téglás templomnál. A másik irányból, Dunántúl felől érkezőknek ajánlható a belváros kikerülése, a hídról lehajtva, a TESCO és a vasúti töltés mentén a várost kikerülő körgyűrűn a második körforgalomig (SPAR áruháznál) letérés a Bernhart utcára, azon egyenesen, a téglás templom előtti utolsó előtti kereszteződésig, ott balra.

Az Érsekcsanád (51-es út) felől érkezők is a körgyűrűn jöjjenek, az első körforgalomnál még „Szeged” irányt válasszák, a másodiknál azonban „Pécs” ill. „Duna híd” irányt (jobbra letérni), és a harmadik körforgalom a SPAR, ott pedig balra, a Bernhart utcába. Az iskola előtt tágas, biztonságos parkolási lehetőség (ingyenes). Vonattal Budapest felől 09:42-kor érkezik két vonat is (Keletiből és a Nyugatiból is jön). Az állomás északi végén a vágányok fölött átívelő gyaloghídon átsétálni, és akár az első, akár a második aszfaltos keresztutcán jobbra fordulni, majd a következő sarkon balra. Ez után már egyenesen a Barátság térre jutnak. Távolság az állomástól max. 5-6 perc.

Autóbusszal: Budapestről (Népligetből) reggeli buszok 09:20-kor ill. 10:20-kor érkeznek be, Pécs felől 09.25 és 09:30; Szeged felől (Mars térről) 08:20 és 10:20-kor. A busz pályaudvar alig 1-2 perccel több sétára van a Barátság tértől. Ajánlott a szegedi út mentén sétálni a téglás templomig, és az mellett (mögött) balra, egy kis utcán végig, két sarkonyit, és ott már látszik az iskola.

Bármilyen gond, probléma esetén odatalálási segítség két szervezői számon kapható: vagy +36-20-9370-042 (Hegedüs Tibor), +36-20-556-7908 (Ruzsics Krisztina).

Várjuk tehát az egyesületek, MCSE helyi csoportok, alapítványok jelentkezését, a résztvevők neveivel, étkezési és szállás igényeivel, előadási, poszteres, filmes és egyéb bemutatóinak címeivel. Központi szervezési E-mail címek: hege@electra.bajaobs.hu és kriszta@electra.bajaobs.hu

Magyar Csillagászati Egyesület és a Bajai Obszervatórium Alapítvány

Ajánljuk...