Teljes napfogyatkozás Chilében

Július 2-án, közép-európai idő nyári időszámítás (CEST) szerint 21:20-kor az Európai Déli Obszervatórium (ESO) kedvező időjárás és a megfelelő széles sávú internetes kapcsolat rendelkezésre állása esetén élő webes közvetítést fog adni a 2019-es La Silla-i teljes napfogyatkozásról. Az ESO összes tagállamában és azon kívül működő olyan szervezetet, amely a napfogyatkozáshoz kapcsolódó eseményt szervez, arra buzdítunk, hogy programjukba építsék be ezt a közvetítést. A nagyközönséget is várjuk a weboldalunkon közvetítésünk alkalmából. Kivételes alkalom ez, hiszen utána 252 évet kell majd várni a következő olyan teljes napfogyatkozásra, amely megfigyelhető lesz az ESO valamely obszervatóriumából.
 
A webes közvetítés HD felbontásban lesz elérhető az ESO honlapján, valamint az ESO Youtube csatornáján 21:20 és az esemény vége, kb. 24:00 CEST között. A teljesség fázisa 22:39-kor kezdődik [1]. A közvetítésünk kommentár nélküli lesz, ugyanakkor több kamera képe között fogunk váltogatni, köztük három kisebb távcső képét, valamint az Obszervatórium látogatóit is láthatjuk majd.
 

Papp András felvétele a 2017. augusztus 21-i teljes napfogyatkozásról.

 
Rossz idő esetén a közvetítés elmaradhat. A teljesen felhőtlen ég valószínűsége júliusban a La Silla Obszervatóriumban 40%, szórványosan felhős ég 55%, vastag felhőzet pedig 30% valószínűséggel várható. A napfogyatkozás által érintett legtöbb terület közül La Silla-n a legnagyobb a derült ég valószínűsége az esemény ideje alatt. Obszervatóriumunkban még a közeli Elqui-völgynél is nagyobb valamivel a derült ég esélye, ám a fogyatkozás biztos láthatósága értelemszerűen nem garantált.
 
Tekintettel az esemény alkalmából a környéken megfordulók várható nagy létszámára és a sivatagi vidék lakott településektől távoli elhelyezkedésére, különös erőfeszítéseket teszünk a széles sávú internetelérés biztosítására, ám ennek hozzáférhetősége sem garantálható az égi jelenség egész időtartamára.
 
A teljes napfogyatkozást követően az ESO sajtóközleményt fog kiadni az eseményekről.
 

Ajánljuk...