A fényszennyezésről – világosan!

A helytelen mesterséges éjszakai világítás okozta fényszennyezés a természeti erőforrások pazarlásával jár, veszélyezteti a fajok élőhelyét és megzavarja természetes biológiai ritmusukat, rontja az ökoszisztéma-szolgáltatások (pl. a beporzás) minőségét és hatékonyságát, kedvezőtlenül befolyásolja a természetes éjszakai tájképet, valamint az emberi egészséget és jóllétet is veszélyeztetheti.

E kedvezőtlen hatások megszüntetését, csökkentését kívánja elősegíteni az Agrárminisztérium és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság gondozásában, a Világítástechnikai Társaság szakmai támogatásával, nemzetipark-igazgatóságok, felsőoktatási intézmények, kutatóhelyek, természetvédelmi hatóságok munkatársainak közreműködésével összeállított, A fényszennyezésről − világosan! című szakmai útmutató.

 

A digitális formátumban közzétett, letölthető kiadvány szándékunk és reményünk szerint a táj- és természetvédelmi szervezetrendszeren kívül is, széles körben támogatja a mesterséges éjszakai világítás felelős, környezettudatos alkalmazását és ennek előmozdítását.

Az útmutató önkormányzatoknak, beruházóknak, világítási rendszerek tervezőinek, kivitelezőinek és mindazoknak hasznos lehet, akik kapcsolatba kerülnek kültéri világítótest vagy fényforrás létesítésével és felelősen gondolkodva tenni kívánnak a fényszennyezés kiküszöbölése, csökkentése érdekében.

A digitális formátum és közzététel adta lehetőséggel élve a táj- és természetvédelmi szakterület rendszeresen frissíteni kívánja az útmutatót a fényszennyezés káros hatásaihoz, illetve kiküszöbölésükhöz kapcsolódó tudományos eredmények, technológiai újítások és gyakorlati tapasztalatok alapján.

Az útmutató használatát és a tartalmon belüli tájékozódást a szövegben elhelyezett belső és külső hivatkozások segítik. Belső hivatkozás esetén a legtöbb pdf megjelenítő alkalmazásban érvényes, hogy ha a kurzor az éppen olvasott oldalon aktív, a „fel” és „le” billentyűkkel a hivatkozott oldalról vissza lehet térni a korábban olvasott oldalra a kiadványon belül.

Az útmutató áttekintését a margókon elhelyezett, az adott szövegrész tartalmára utaló, ahhoz kapcsolódó „hívószavak” segítik.

Szakkifejezések, speciális fogalmak első említése alkalmával magyarázatuk szintén a margón, a törzsszöveg mellett található, de önálló szószedetet is tartalmaz az anyag.

A kiadványra való hivatkozás esetén a következő bibliográfiai adatok szerepeltetését kérjük:

A fényszennyezésről – világosan! Agrárminisztérium−Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, Budapest. 82 p. (2020)

A kiadvány letölthető innen.

Ajánljuk...