A hónap észlelése: a hatvanezredik

2013-ban indítottuk útjára az MCSE Észlelésfeltöltő oldalát, hogy végre mindenki számára elérhető helyen gyűjtsük össze a magyar amatőrcsillagászok észleléseit. Az első években rengeteg archív megfigyelést töltöttünk fel az oldalra, végigkilincselve a szakcsoport vezetőket és egykori szakcsoport vezetőket, hogy az itt-ott fiókok mélyén heverő megfigyelések is bekerülhessenek. Ahogy telt az idő egyre többen kezdték el használni és segíteni munkánkat saját archív megfigyeléseik feltöltésével. A közösség erejének köszönhetően az észlelésfeltöltőt mind a rovatvezetők, mind az észlelők szívesen használják és ma már 630 regisztrált felhasználója van. 2020. május elejére, hét évvel az indulás után, elértük a 60 ezer feltöltött észlelést.

A hatvanezredik észlelést Tóth Zoltán töltötte fel Fertőszentmiklósról a 67P/Churyumov-Gerasimenko üstökösről, melyet 2015. szeptember 13-án vizuálisan észlelt 610/2440-es Dobson-távcsővel, 188x-os nagyításon.

Az üstököst Klim Csurjumov és Szvetlana Geraszimenko fedezte fel 1969. szeptember 20-án; 2014-ben került a figyelem középpontjába, amikor a Rosetta-program célüstökösévé vált. 2014. november 12-én szállt le az üstökös magjára az Philae leszállóegység, ezzel a történelem során először szállt le ember által alkotott eszköz üstökös magjára. A program alatt hosszasan megfigyelték az üstökös magját, illetve számos egyedülálló mérési adatot gyűjtöttek az egységek, melyek a Naprendszer kutatásában rendkívül fontosnak bizonyulnak.

A Rosetta űrszonda felvételei a 67P/Churyumov-Gerasimenko-üstökösről, különböző irányból. Forrás: ESA

Habár ez az üstökös nem kistávcsöves célpont, a földközelségekor 12-16 magnitúdós objektumról 2009-ből, 2014-ből, 2015-ből és 2016-ból is találunk megfigyeléseket az észlelésfeltöltőben.

Tóth Zoltán több ízben is megfigyelte az üstököst 61 cm-es Dobson-távcsövével. 2015. szeptemberi észlelésében ezt írta az épp fényesedő üstökösről: „Csak 20 fokon van a Rákban, mégis szép csóvás vándor. A 12,7 magnitúdós, 0,8′-es kómából PA 280 fokra ered a jó 1′ hosszú csóva. Egy fényes csillag miatt nehéz megmondani meddig tart, minden esetre a párás égen is szép látvány. Néha úgy tűnik, a csóva É-i széle fényesebb.”

További információkat itt találunk az üstökösről: https://www.csillagaszat.hu/tag/67pchuryumov-gerasimenko/

Tóth Zoltán észlelését az észlelésfeltöltőben itt találjuk: https://eszlelesek.mcse.hu/open.php?obsid=80071

A Rosetta utolsó felvételei (videó, forrás: ESA): https://www.youtube.com/watch?v=MH5crMuuf_0

Ajánljuk...