Csillagászat napja 2020

Az Astronomical League 2020-ban május 2-át jelölte ki a Csillagászat napjának. Először 1973-ban szerveztek Astronomy Day-t, melyhez negyed századdal ezelőtt csatlakozott az MCSE. 

Az 1995-ös Csillagászat napján vagy tíz különböző településen tartották meg tagtársaink a Csillagászat napját. Az évtizedek során váltakozó sikerrel ünnepeltük meg ezt a napot, gyakran közbeszólt az időjárás, elmosva a szabadtéri programokat, de voltak fényesen sikerült akciók is, 40-50 színhelyen.

Amikor elkezdtük tervezgetni az idei nagy nap eseményeit, még nem tudhattuk, hogy a kijárási korlátozás miatt nem lesz lehetőség rendezvények szervezésére. Holott épp az a csillagászatnapi programok lényege, hogy vigyük közelebb az asztronómia tudományát az emberekhez. Ennek legnépszerűbb formája a járdacsillagászat, amire manapság nincs lehetőség. Csillagvizsgálóba se látogathatnak el az érdeklődők, hiszen ezek az intézmények is zárva tartanak. Jobb híján marad a virtuális tér, az internet világa. Huszonöt évvel az első csillagászatnapi bemutatók után az internet életünk része lett, így aztán semmi rendkívüli nincs abban, hogy mi is virtuális programokat kínálunk.

  • Április 30-a óta tart Virtuális észlelőhétvégénk, melynek során mindenfajta észlelést várunk az mcse@mcse.hu címen, és kérjük, hogy az észleléseket az észlelésfeltöltőre is töltsék fel megfigyelőnk.
  • Május 2-án 20 órától élő közvetítéssel jelentkezünk a Polaris Csillagvizsgálóból.  A 2020. évi Csillagászat Napján a Hold aktuális látnivalóit Görgei Zoltán, a Meteor Hold-rovatának vezetője kommentálja Bajáról. A kijárási korlátozások miatt a Polaris látogatására sajnos továbbra sincs lehetőség, ezért tartunk virtuális bemutatót az érdeklődők számára.
  • Borult idő esetére ajánljuk az MCSE Csillagászat Youtube-csatornáját, ahol több mint ezer különféle előadásból lehet válogatni. 

Ismerd meg a Holdat! Közvetítés a Polaris kupolájából május 2-án 20 órától. Görgei Zoltán kalauzol minket a Hold varázslatos világában: https://www.youtube.com/user/Csillagaszat

Ajánljuk...