Észleljünk üstököst!

Az MCSE Üstökös Szakcsoportja nemes észlelési versenyre invitálja a megfigyelőket. A cél: minél több minőségi észlelés feltöltése a legnagyobb hazai amatőrcsillagász adatbázisba.  

Egyik tagtársunk szervezett egy „játékot” amiben minden észlelés részt vesz, ami teljesíti a következő feltételeket:

  • Üstökösről szól
  • 2021. január 01. után készült
  • Pozitív észlelés (negatív észlelés nem számít), de természetesen azt is várjuk.
  • Észlelés, vagyis a szokásosan szükséges adatokon kívül az üstökösről legalább egy adatot megad (összfényesség, magfényesség; átmérő, DC; ha van, akkor csóva hossz, csóva PA). Szükséges a becslési módszer és az összehasonlítók forrása is! Természetesen minél több adat kerül rögzítésre, annál értékesebb az észlelés.
  • Egy éjszaka – egy üstökös – egy észlelés számít. Ha valaki egy éjszaka 20 különböző üstököst pozitívan észlel, az 20 darabnak számít. Ha következő éjszaka az előző éjszakai 20 kométából 15-öt újra észlel, akkor az már összesen 35 észlelés.
  • Csak az az észlelés számít, ami feltöltésre kerül „A Magyar Csillagászati Egyesület és a Meteor folyóirat észlelési archívumába”, vagyis ide: https://eszlelesek.mcse.hu/main.php. Egyéb módon eljuttatott észlelés nem vesz részt a „játékban”.
  • Csak az az észlelés vesz rész, ami elfogadottá válik.
  • A vizuális észlelés 1,5-es szorzóval számít, vagyis 33 vizuális megfigyelés 50 fotografikus megfigyelésnek számít; 66 vizuális 100 fotografikusnak és így tovább.

A játék célja:

Minél több jó minőségű megfigyelés, minél több üstökösről a legnagyobb hazai amatőrcsillagászati adatbázisba.

Ha segítségre van szüksége, akkor a rovatvezető Nagy Mélykuti Ákos szívesen segít.

A játék tartama:

Nincs konkrét időtartam, a játék visszavonásig tart.

Az észlelések száma folyamatosan halmozódik.

A játékban résztvevő észlelések meghatározott fentebbi darabszámának elérésekor a játékot szervező ajándékot ad az észlelőnek.

Az ajándéktárgyak az egyesület honlapján megtekinthetők, illetve azok fekete-fehér változatai megvásárolhatóak.

Az üstökös-ajándéktárgyak színes változatai csak észlelésekért cserébe érdemelhetők ki, míg a fekete-fehér verziók megrendelhetők a játékmestertől, Nagy Mélykuti Ákostól, a nagymelykutiakos@gmail.com címen. 

Üstökösbögre: 1800 Ft

Üstökössapka (baseball) 1600 Ft

Üstököskitűzó: 600 Ft

Üstökös galléros póló (fekete, vagy fehér): 3200 Ft (a méretet kérjük megadni)

Az ajándéktárgyak fekete-fehér verziói a tervek szerint hamarosan megvásárolhatók személyesen, a Polaris Csillagvizsgálóban (csak személyes átvételre van lehetőség), keddi és csütörtöki ügyeleti napokon. 

Ajánljuk...