Hogyan leszünk MCSE-tagok?

Egyesületünk célja minél többekhez eljuttatni a csillagászat személyes élményét. Jelenleg azonban a koronavírus-járvány miatt szinte csak a virtuális térben tudunk találkozni tagjainkkal: a csillagászati bemutatók elmaradtak, a csillagvizsgálók bezártak. Ennek ellenére a 2021-es évre szóló toborzónk eredményeként számos új taggal gyarapodott egyesületünk.

Vajon miért? Jelentkezéskor a szokásos személyes adatok mellett egy rövid kérdést is felteszünk leendő tagunknak: „Hogyan szerzett rólunk tudomást?” A fenti kérdésre nem mindig kapunk választ, de azért sokan veszik a fáradságot, és beszámolnak motivációikról, néha még egyéb információt is megosztanak velünk.

A legtöbb új tagunk a világháló segítségével talál meg bennünket. Ezen belül is előkelő helyet foglal el az egyesület és az Óbudai Polaris Csillagvizsgáló Facebook oldala, az online közvetítések (a Kulin György Csillagászati Szabadegyetem és a Svábhegyi Csillagvizsgáló virtuális előadásai, de más források is: Galileo webcast, ELTE podcast stb.).

Sokan internetes böngészőből jutnak el hozzánk, a „csillagvizsgáló” szóra keresve. Sajnos Budapesten ma már csak a Polaris, a Svábhegyi Csillagvizsgáló, valamint a Könyves Kálmán Gimnáziumban működő Kulin Csillagda találata jön fel, de ezek között közösségi csillagvizsgáló csak egy van, a Polaris.

Sokan kapnak kedvet a csillagászathoz különböző kiadványainkból, pl. a Csillagászati évkönyvből, a Meteorból, de volt, aki az Élet és Tudományból értesült rólunk. Egy idősebb, de frissen belépett tagunk a Föld és Ég rendszeres olvasója volt, sőt, még a Hobbym: a csillagos ég című filmben is szerepelt 1969-ben.

Nagyon fontos a családi háttér. Egy csillagászat iránt érdeklődő nagypapa, szülő, vagy akár közeli barát nagy hatással lehet a természet és a csillagászat iránt érdeklődőre, aki ezután már biztosan megtalál bennünket.
Megkérdőjelezhetetlen szerep jut az oktatásnak. Sok új tagunk tanárának köszönheti, hogy távcsövet foghatott a kezébe. Sokan az iskolában tanultak, vagy csillagászati szakkörök hatására jutnak el az MCSE-tagságig. A válaszok szerint a felsőoktatási intézmények is segítik hallgatóikat, hogy megtaláljanak bennünket.

Többen megemlítették, hogy valamelyik távcsöveket árusító üzletben szereztek tudomást az egyesületet és a tagság lehetőségéről. Nem csoda, hiszen ha valaki már eljut a távcsővásárlásig, óhatatlanul szüksége van egy közösségre, ahol segítséget kérhet. Ebben is segít egyesületünk számos fóruma, mint például levelezőlistáink, vagy a Csillagváros.

Különösen kedves nekünk, ha valaki a járdacsillagászat miatt jut el hozzánk, hiszen a járdacsillagászat az egyik alapja az amatőrcsillagászatnak. Bár nem sokan említették, de már az, hogy volt ilyen, bizonyítja, nem vagyunk rossz úton.

Szívesen mesélnénk arról, hogy többen a csillagvizsgálók bemutatói miatt lettek tagok, de ez a 2020–21-es évre aligha igaz. Reméljük, hogy 2022 már másként alakul, és több lesz a személyes csillagászati élmény, mely elvezeti hozzánk az érdeklődőket.

Végül következzék a számunkra legkedvesebb vélemény: „Gyerekkori álmomat – a csillagok figyelése, éjszakai égbolt megismerése – szeretném megvalósítani. Interneten böngésztem a témában, és itt találtam rá az egyesületre. Kutakodásom során arra lettem figyelmes, hogy az amatőrcsillagászok a legösszetartóbb és legbarátságosabb társaság, akikkel mostanában találkoztam. Szeretnék közéjük tartozni.”

Ajánljuk...