Csillagok alatt: kutatók és civilek összefogása a tudománynépszerűsítésért

Nagyívű országos médiakampányt tervez idén a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, a Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Csillagászati Egyesület munkatársaiból álló csapat, Csillagok alatt – országos természettudományi ismeretterjesztő médiakampány címmel. A projekt márciustól minden héten jelentkezik új videós tartalmakkal, amelyek a legújabb kutatási eredményeket, az országban működő csillagászati bemutatóhelyeket és az aktuális égi jelenségeket mutatják be. A csúcspont az Egy hét a csillagok alatt elnevezésű megmozdulás lesz, amelynek keretében 2022. augusztus 5. és 14. között országszerte több mint ötven helyszínen várják csillagászati bemutatók az érdeklődőket.

A programsorozat felvezetése és a tudományos eredmények közvetítése mellett nagy hangsúlyt kap a hazai amatőrcsillagászat bemutatása a Vándorcsillagok c. riportműsor révén, ugyancsak riportsorozat készül a hazai csillagászat veteránjaival, akik személyes visszaemlékezéseik által segítenek megörökíteni a szakma és a közösség fejlődéstörténetét.

Az Egy hét a csillagok alatt augusztusi programjai, illetve az azok felvezetésére szolgáló médiakampány mindenki számára érdekes lehet, aki fogékony a matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai szakterületek iránt. A csillagászat nem csak az egyik legnépszerűbb természettudomány, de integrálja a művelését elősegítő tudományterületek ismereteit is. A másik célcsoport az észlelő csillagászattal aktívan foglalkozó amatőrcsillagászok és asztrofotósok népes tábora. A csoportok tevékenységeinek bemutatása jelentős mozgósító erővel bír, amit tudománynépszerűsítő aktivitásba (pl. rendszeres és nyilvános távcsöves bemutatók) és közösségi tudományos megfigyelésekbe (Citizen Science) fognak becsatornázni. Az Univerzum megismerése széles társadalmi rétegek számára válik elérhetővé, és valódi közösségi élménnyé válhat a jövőben. A projekt lebonyolítói között egyaránt szerepelnek aktív kutató és műkedvelő csillagászok is, ami elősegíti a szakmai és társadalmi célok hatékony elérését.

Kiss László Széchenyi-díjas csillagász, a CSFK főigazgatója, a program szakmai vezetője szerint „a csillagászat fantasztikus előnye, hogy a legújabb eredményeit szinte senki nem érti, ugyanakkor a tudományos kérdései szinte mindenkit érdekelnek. Fekete lyukak, exobolygók, élet az Univerzumban, a Mars jelene és jövője, számtalan örökzöld téma, ami felkelti a nagyközönség érdeklődését.”

Barna Barnabás, az SZTE asztrofizikusának szakmai hitvallása, hogy „a tudománykommunikáció elősegítése minden kutató számára létfontosságú. Miközben a tudomány iránti bizalom megroppant, éppen a tudósok elsődleges érdeke, hogy a közvélemény szakszerű és érthető tájékoztatásával közelebb kerüljenek az adófizető állampolgárokhoz, meggyőzzék a tudomány finanszírozásának döntéshozóit a kutatások támogatásáról, és irányt adjanak a fiatal generációknak a kreativitás és érdeklődés párosításán keresztül a tudományok felé.”

Mizser Attila, az MCSE főtitkára kihangsúlyozta, hogy „számára példaértékű a kutatói szféra, a felsőoktatás és a civil társadalom összefogása egy jól definiált tudománykommunikációs program érdekében. Az MCSE biztosítja a program aktivitásainak országos lefedettségét, illetve közösségi felületein (Facebook és YouTube) fognak megjelenni a videós tartalmak.”

A Csillagok alatt című projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) finanszírozásával valósul meg, a Mecenatúra 2021 felhívás keretein belül.

 

Ajánljuk...