Csillagok Alatt: országos bemutatósorozat kezdődik augusztus 3-án

Másokkal is megosztanád a csillagos égbolt megfigyelésének élményét? Akkor téged is vár Magyarország legnagyobb csillagászati programsorozata augusztus 3-13. között!

Tavaly harmadik alkalommal szerveztük meg az Egy Hét a Csillagok Alatt programsorozatot. A cél a kezdetek óta változatlan: augusztusban, a Perseidák maximumának környékén egy olyan országos kampány szervezése, amelynek keretében minél többen élhetik át a csillagos égbolt felfedezésének élményét.

Ilyen remek időszakokban amúgy is amatőrök és profik sokasága ragadna távcsövet, hogy saját maguk vizsgálhassák a csillagok világát, vagy, amennyiben lehetséges, mások számára is megmutathassák azt. Sok helyen pedig a mi „felbujtásunkra” kezdtek el szervezni és szerveződni, nem ritkán első alkalommal próbálkozva meg egy közösségi bemutatóval. És nem csak ők az „újoncok”: korábbi felmérésünk szerint a programokon részt vevők közel kétharmada életében először nézett távcsőbe! Pedig, – még  ha ezt olykor nem is tudják – lenne igény a távcsöves bemutatókra, akár sokkal többre is. Az Egy Hét a Csillagok Alatt kampány évről évre egyetlen eseménysorozat égisze alá gyűjti össze ezeket a programokat, hogy aztán minél többekhez tudjuk eljuttatni aesemények hírét.

Volt is mit eljuttatni: 2022-ben közel 80 helyszínen több mint 150 program várta az érdeklődőket. A bemutatók szervezői változatos társaságot alkottak: csillagvizsgálók és nagyobb intézmények épp úgy csatlakoztak, mint egyéni észlelők, kisebb-nagyobb baráti társaságok, egyesületek és természetesen MCSE helyi csoportok. Sokaknak okoz gondot a potenciális közönség elérése, egy ilyen volumenű országos programsorozatról azonban a helyi méditermékektől az országos hírportálokig rengeteg helyen beszámolnak – ezáltal pedig többeket lehet kicsalogatni a csillagos égbolt alá.

És hogy tavaly mennyire sikerült elérnünk ezt a célt? A visszajelzések alapján elég jól.

A magányos amatőr csillagászok kitelepülései akár 15-30 főt is be tudtak vonzani, egy csoport bemutatója 40-60 látogatóval zajlott és volt jó pár kimagasló est is. Szegeden például közel 500 látogatónak nyújtott egész estét tartalmas kikapcsolódást a helyi csillagvizsgáló és az MCSE helyi csoportja. Várakozáson felül teljesített a szentesi könyvtár programja is 300 érdeklődővel, akik az intézmény melletti téren lekapcsolt közvilágítás mellett kémlelhették az eget. A főváros és környéke is bővelkedett csillagászati programokban; az MCSE Polaris Csillagvizsgálójának teltházas estéi mellett volt pesti járdacsillagászat, közösségi hullócsillagles és távcsövezés a Normafán, valamint bemutatók Szentendrén, Gyálon és Fóton is. Első alkalommal csatlakoztak határontúli észlelők is a kezdeményezéshez a Csallóközi Észlelők Baráti Körének, valamint a sárréti UMaObservatorynak köszönhetően. Gyöngyöstarjánban Murányi Lajos nyugdíjas amatőrcsillagász minden este 50-60 érdeklődőnek mutatta meg a csillagok és a bolygók világát saját távcsövével. Dág közelében egy baráti társaság 70 látogatónak tartott bemutatót a Károly-hegyen, és még egy kóbor eb is társuk lett a kémlelésben. Hévízen a Pokróc Fesztivál keretében több mint háromszázan települtek ki a csillagos ég alá és a Vega Csillagászati Egyesület távcsövei mellé. A Bükki, Hortobágyi és Balaton-felvidéki Nemzeti Parkok éjszakai programjai is megteltek, a Zselici Csillagoségbolt Parkban pedig minden éjjel félszázan gyűltek össze egy közösségi hullócsillagvadászatra.

Mindez természetesen csak a jéghegy csúcsa, hiszen a fentebb említett nyolcvan helyszínt felsorolni is nehéz lenne. Rendkívül jó volt látni, ahogy az évek során egyre több lelkes amatőr csatlakozott a kezdeményezésünkhöz. Sőt, még ennél is jobb volt hallani, ahogy a bemutatók szervezői egymásra találtak a közönséggel, a helyszínt biztosító intézménnyel vagy éppen egymással – nem egy esetben követte a szakköri kezdeményezés vagy csoportos szerveződés az augusztusi eseményeket.

Ezzel pedig elé is jutottunk az Egy Hét a Csillagok Alatt másik céljához, amely túlmutat a rendezvények szervezésén és azok reklámozásán: ez pedig nem más, mint a közösségépítés. Mert csillagászkodni jó, de csapatban igazán klassz; megfigyelni egy objektumot izgalmas, de megosztani a látványt egy érdeklődővel felemelő. Közös hobbink a közösségi élmények kiapadhatatlan forrása, érdemes hát fejest ugrani bele!

Ezért is biztatunk mindenkit, hogy csatlakozzon az idei (Egy Hét a) Csillagok Alatt kampányhoz (merthogy mostanra végképp kinőttük az egy hetes keretet). Ha augusztus 3. és 13. között Te is szívesen szerveznél távcsöves bemutatót otthonod közelében, esetleg a természet lágy ölén; vagy nyilvános ismeretterjesztő előadást tervezel; esetleg pokrócos kitelepülésre invitálnád meg a környéken élőket, hogy közösen figyeljétek meg a hullócsillagokat –  bármely esetben várjuk a jelentkezésedet. Ehhez nem kell mást tenned, mint pár perc alatt kitölteni regisztrációs űrlapunkat az egyhetacsillagokalatt.hu honlapunkon (de a mellékelt QR-kód is oda vezet), mi pedig térképre tesszük az eseményt, majd a helyi és országos médiában is lehető legnagyobb elánnal hirdetjük azt.

Érdemes talán tudni, hogy a Csillagok Alatt kampánya mögött nincs céges háttér, infrastruktúra vagy bármiféle jelentős erőforrás. Nincs mögöttünk kulturális intézmény vagy állami támogatás. Mindössze néhány lelkes csillagász van, akik kreativitással, egy-egy laptoppal és három évnyi tapasztalattal felvértezve igyekeznek koordinálni az országos szervezést. És van még szerte az országban egy rendkívüli közösség, amely alig várja, hogy kedvenc időtöltését másokkal is megoszthassák. Ennyi mindössze az egész.

Meg a Hold, és a Szaturnusz, na meg persze a Perszeidák; valamint kettősök, gömbhalmazok, előadások, kvízjátékok, interaktív programok, lézeres csillagképtúrák… nem fogunk unatkozni. Találkozzunk a

Csillagok Alatt!

Barna Barnabás

A Kaptárkő Természetvédelmi és Kultúrális Egyesület által szervezett hullócsillagles a Bükk szívében, a 2021-es programsorozatból. (Fotó: Novák Richárd)

Ajánljuk...