Van új a Nap alatt – Nap-bemutató a Polarisban

Egyre aktívabb a Nap, egyre több jelenséget figyelhetünk meg rajta, amint közeledünk az esedékes naptevékenységi maximumhoz. Napfoltok, fáklyák, protuberanciák várnak ránk! Vajon lesz akkor folt a Napon, amit még szabad szemmel is észreveszünk (biztonságos szűrővel)! Mi tudunk a naptevékenységről? Előrejelezhetők a napkitörések? Mi fán terem az űridőjárás?

A Nap biztonságos megfigyelésehez számos lehetőség van a Polaris Csillagvizsgálóban. A kupolában álló 20 cm-es lencsés távcsövünkkel fehér fényben figyelhetjük meg a Nap fotoszféráját, Herschel-prizma segítségével. A napfoltok finomszerkezetét épp úgy láthatjuk, mint a napfelszín “szemcsézetét”, a granulációt. H-alfa naptávcsövünkkel központi csillagunk különleges jelenségeit figyelhetjük meg, különleges látványt nyújtanak a “naplángok”, a protuberanciák. A látvány sokkal izgalmasabb, a Nap valóban fortyog H-alfában! Mit mutat egy hintaló Napunkból? Ez is egy biztonságos napmegfigyelési módszer, a kivetítés elvén működik. Mérjük az időt napórával! Ez is napmegfigyelés… Vajon bármiféle távcső nélkül is sikerül napfoltokat észrvennünk? Szerencse dolga, mindenesetre a fokozódó naptevékenységgel egyre nagyobb az esély óriási foltcsoportok megjelenésére. Természetesen ezt is csak biztonságos napszűrővel próbálhatjuk ki.

Július 29-én, szombaton 10-12 óra között várjuk az érdeklődőket.

Regisztráció: https://regisztracio.mcse.hu

Biztonságos napmegfigyelés a Polaris Csillagvizsgálóban Herschel-prizmával (balra) és Lunt H-alfa naptávcsővel (jobbra). Fotó: Mizser Attila

Ajánljuk...