Kulin György Csillagászati Szabadegyetem 2023

Várjuk tagjainkat és az érdeklődőket tavaszi sorozatunk előadásain, melyeken napjaink új csillagászati eredményeiről hallhatunk hazánk legjobb ismeretterjesztőitől, amatőr és hivatásos csillagászaitól.

Derült idő esetén az előadásokat távcsöves bemutató követi. Az előadások utólag megtekinthetők Youtube-csatornánkon. Az előadások az MCSE tagjai számára ingyenesek, akárcsak azoknak, akik az előadás után a helyszínen lépnek be az egyesületbe. Tagok számára a Polaris Csillagvizsgáló látogatása ingyenes, emellett számos egyéb kedvezményt, illetménykiadványt is kapnak. Nem tagok esetén a belépő felnőtteknek 2000 Ft, diákok és nyugdíjasok részére 1000 Ft előadásonként.  Kérjük a pontos megjelenést! 

Február-március folyamán csütörtökönként, áprilisban pedig, amikor reményeink szerint már kevesebbet kell fűteni, a megszokott keddi napokon tartjuk meg előadásainkat. Rezsiköltségeink a korábbi sokszorosára nőttek, ezért döntöttünk úgy, hogy szakköreinket és előadássorozatunkat is a csütörtöki napokra csoportosítjuk át. A gázár a 11-szeresére emelkedett, ezért a fűtési időszakban ott spórolunk, ahol csak tudunk. A távcsöves bemutatókat természetesen megtartjuk, hiszen a kupolában nem kell és nem is szabad fűteni…

Február 16. csütörtök, 20 óra: Sziklák a világűrből: 10 éve történt az eget rengető cseljabinszki szuperbolida esemény (Tóth Imre)
Február 23. csütörtök, 20 óra: 550 éve született Nikolausz Kopernikusz (Mizser Attila)

Március 2. csütörtök, 20 óra: Asztrofotográfia feketén, fehéren: az emulziók korszaka (Mizser Attila)
Március 9. csütörtök, 20 óra: Mi újság a csillagok világában? (Molnár Péter)
Március 16. csütörtök, 20 óra: A Taurus-Littrow-völgy rejtélyei – fél évszázada történt az Apollo-17 holdexpedíció (Tóth Imre)
Március 23. csütörtök, 20 óra: Vissza a Holdra: az Artemis-program (Zsombok Gábor)
Március 30. csütörtök, 20 óra: Becsapódás újratöltve (Sárneczky Krisztián)

Április 4. kedd, 19 óra: Minden gyerek szereti a Naprencert (Mizser Attila)
Április 11. kedd, 19 óra: Beszélgetés Almár Ivánnal űrkutatásról és minden másról (Almár Iván, Mizser Attila)

Április 25., kedd, 19 óra: Meteoritvadászat Normandiában (Kereszty Zsolt)

Május 2. kedd, 19 óra: Folytatódik a Mars ostroma (Pál Bernadett)

Május 16. kedd, 19 óra: Fúrjuk mega Holdat! (Tomka Richárd, Kereszturi Ákos)
Május 23. kedd, 19 óra: Kozmológia és sötétanyag (Horváth István)

Sorozatszerkesztő: Mizser Attila

Támogató:

 

 

 

 

A Polaris Csillagvizsgáló önkéntes munkával és adományokkal is támogatható (pl. az Égbolt webshopon keresztül, bankkártyás átutalásokkal).

Kulin György előadás közben 1987 őszén, az Uránia Bemutató Csillagvizsgáló 40 éves jubileumán. (Mizser Attila felvétele)

Ajánljuk...