Új, fényes üstökös a hajnali égen

Donald Machholz amerikai, továbbá Fudzsikava Sigesio és Ivamoto Maszajuki japán amatőrök fényes üstököst felfedeztek fel másfél napja. Ideiglenes neve DM001. A frissen felfedezett üstököst az elsők között sikerült megerősítenem az iTelescope.net hálózat új-mexikói telepének egyik 10 cm-es refraktorával (T20) készített CCD felvételeimmel. A három darab egy perces képen nagyon jól látható az üstökös elmozdulása az égi háttér előtt.

November 8-án délelőtt a [vsnet-alert] levelezőlistán Patrick Schmeer által közzétett levélből értesültem, hogy szerda este Fudzsikava Sigesio japán amatőrcsillagász talált egy 12 magnitúdó fényességű törpe-nóva jelöltet, s a felfedezésről készített beszámolót közzé is tette a CBET TOCP oldalon, s koordináták alapján az objektum a TCP J12192806-0211143elnevezést kapta. Az oldalra rákattintva először Itagaki Koicsi japán szupernóvavadász megjegyzése tűnt a szemembe, amely szerint a Fudzsikava által talált objektum nem is csillag, hanem egy új üstökös :O  Jobban megnézve a feltett közleményeket az is kiderült, hogy a jövevényt Fudzsikava mellett függetlenül Ivamoto Maszajuki japán amatőr is felfedezte, és ő említette először, hogy ez valójában egy üstökös lehet.

Gondoltam, gyorsan készítek megerősítő felvételeket készíteni az iTelescope.net hálózat valamelyik robottávcsövével. Sajnos, az első próbálkozásom sikertelen volt, mert a jövevény akkor már nem látszott Ausztráliából. Ekkor vettem észre, hogy rosszul néztem meg a koorditátákat, és nem a Sas csillagképben, az esti égen látható az üstökös-jelölt, hanem a Szűz csillagképben, a hajnali égen. Ezért az új-mexikói távcsöveket próbáltam munkára fogni. Onnan viszont ekkor még nem látszott az üstökös, ezért mintegy két órát kellett várnom, hogy végre olyan magasan legyen a látóhatár felett, hogy az egyik távcsővel le tudjam fotózni. Sajnos, az iTelescope.net hálózatában két órán belüli időpontban nem lehet már előre távcsövet lefoglalni, ezért kénytelen voltam kivárni, míg elég magasan lesz az objektum, ráadásul még szabad is lesz valamelyik távcső. Végül az ottani műszerek közül hármat találtam, amelyekkel egyáltalán lehetett volna esélyem lefotózni az akkor még nagyon alacsonyan levő üstököst, de közülük kettőt éppen használt egy-egy amatőrcsillagász. Végül a T20jelű 10cm-es refraktorral sikerült készítenem három darab egy perces képet zöld szűrőt használva. Az elsőt letöltve egyértelműen látszott a kép széle felé az üstökös!

Ezután gyorsan a Sky-map.org felhasználásával meghatároztam az üstökös megközelítő pozícióját, majd megkértem Patrick Schmeert, hogy a megerősítő felvétel adatait tegye közzé a TOCP oldalon.

A délutáni órákban felvettem a kapcsolatot Daniel Bamberger német amatőrcsillagásszal, és megkértem, hogy készítsen pontos asztrometriát (pozíció kimérést) a három fényképem alapján. Daniel ezt meg is tette, majd kora este beküldte az adatainkat az üstökösök és földközeli kisbolygók megfigyeléseit gyűjtő NEOCP hírlevélbe. Daniel méréseiből az is kiderült, hogy az üstökös összfényessége 10,2 magnitúdó, tehát jóval fényesebb, mint ami a japán amatőrök adataiból sejthető volt.

Nem sokkal később jött a hír, hogy most már van ideiglenes neve is az üstökösnek: DM001. Estére azt is megtudtam, hogy ez a név onnan ered, hogy  Donald Machholz híres üstökös vadász már a szerda déli órákban vizuálisan (!) felfedezte a jövevényt, ő viszont – ellentétben a két japán amatőrrel –  a Nemzetközi Csillagászati Unió megfelelő honlapján tette közzé a felfedezésének hírét. Ezért egyelőre lehetséges, hogy Machholz-üstökös lesz az égi vándor hivatalos neve, de talán van még arra esély, hogy a két japán amatőr neve is szerepeljen majd az üstökös hivatalos nevében.

Egyébként Machholz legutóbbi, 2010-es felfedezése óta 746 órát töltött el üstökös-kereséssel, mire sikerült felfedezni ezt az égi vándort. Ez Donald Macholz 13. üstökös-felfedezése, amelyhez most is 47 cm-es távcsövét használta. Twitteren azt írja, hogy a csütörtök déli órákban (ottani idő szerint reggel) 10,0 magnitúdú fényességűnek észlelte vizuálisan, míg előző nap kb. fél magnitúdúval halványabb volt szerinte (10,5 magni).

Az üstökös jelenleg a Szűz csillagképben, az éta Virginis (Zaniah) csillagtól DK-re, ma hajnalban az NGC 4454 galaxistól nyugatra lesz megfigyelhető. Leginkább kelet felé mozog az égi egyenlítő közelében, de éjszakánként lassan néhány ívperccel északabbra is elmozdul. A pályaelemek alapján nov. 18-20 között lesz hozzánk a legközelebb, kb. 0,06 CSE-re közelíti meg bolygónkat. Vizuális megfigyeléséhez fényszennyezés-mentes ég alól legalább 8-10 cm-es távcső szükséges. Ha valaki fotografikusan szeretné elkapni, akkor óragépes állványra szerelt teleobjektívvel már érdemes lehet próbálkozni.

(Amint megkapja a hivatalos elnevezést az üstökös, frissíteni fogom ezt a blogbejegyzést, valamint holnap napközben teszek majd fel friss koordinátákat van térképet, amely alapján majd szombat hajnalban fel tudjátok keresni az égi vándort.)

Jó észlelést!

Ajánljuk...