A hónap észlelése, 2024. április

Áprilisban sokat hallottunk a 12P/Pons-Brooks-üstökösről. A Halley típusú csóvás égi vándor nem vált Halley-fényességűvé, hírneve meg se közelítette amazét, azonban az üstökösészlelő amatőrök számára izgalmas észlelési lehetőséget jelentett.

Bánfalvy Zoltán, Botorrita, Spanyolország

Az első Bortle 4-es egű, közeli Botorrita falucska határába mentem észlelni az üstököst ezen az estén. A polgári szürkület idején érkeztem, a Jupiter még viszonylag magasan világított az égen, majd pár perccel később az alig 27 órás holdsarlót is megpillantottam. Két géppel terveztem a fotózást a csillagászati szürkület kezdetétől, 19:40UT-től kb. 20:15UT-ig. Az átalakítatlan ESO750D-vel Pentacon 200mm F4 objektívvel egy SkyAdventirer mechanikán és statívról egy (átalakított) EOS550D géppel Zeiss Ultron 50mm F1.8 objektívvel.

Mire kipakoltam, kettő darab felhő jelent meg az égen. Az egyik a Polarist takarta el, a másik előbb a holdsarlót, majd a Jupiter (és az üstökös) előtt táborozott le. A pólusraállást egy iránytű segítségével durván elvégeztem, majd 19:40UT-kor elkezdtem a fotózást, hátha elmegy a felhő. A szél viszonylag erős volt a talajszinten, de a felhő meg sem moccant. Arra számítottam, hogy majd talán kibújik alóla az üstökös, ami 20:06UT-kor be is következett. Ennek megörülve úgy döntöttem, hogy folytatom a fotózást és az észlelést amíg lehet. 10×42-es binokulárral egy zöldes paca látszott, csóvát a későbbiekben sem láttam. A feldolgozáshoz használt képeket 20:12 és 20:22 UT között készítettem, az első 10db-ot ISO800, aztán 8db-ot ISO1600 érzékenységgel. Az üstököst 20:30 UT-ig tudtam követni binokulárral, majd 20:32UT-kor már a fotókon sem látszott már, ekkor gyakorlatilag a helyi horizont fölött volt alig egy foknyira.

A színes stack csak az ISO800-as képekből készült, a Tycho Tracker pedig azért ír 54 képet és 3x-os időtartamot, mert a nyers képeket a debayering során külön színcsatornákra bontotta. A monokróm képen a csóva majdnem 2,6° hosszan látszik. A tájkép szélén látszik az üstökös a felhő alatt, a képkivágást a felhőtlen kondíciókhoz állítottam be, de legalább azért így is rajta volt még a képen.

https://eszlelesek.mcse.hu/open.php?obsid=108491

Ajánljuk...