A hónap észlelése: Messier-ultamaraton

A március-április a Messier-maratonok időszaka. Az észlelési maraton lényege az, hogy szürkülettől pirkadatig egyetlen éjszakán minél több Messier-objektumot látogassunk sorra távcsövünkkel. Észlelésnek azért nem mondanám ezt, mert az igazi észleléshez egy-egy objektumnál sokkal többet kell elidőzni mint néhány percet, alaposabbra szemügyre venni, rajzot készíteni róla. Egy-egy alaposabb rajz elkészítése akár órákat is igénybe vehet.

A Messier-maratonkor ilyesféle elmélyedésre nincs lehetőség, de idő sincs, hiszen 110 objektum beállítása önmagában sem kis teljesítmény egy éjszaka során. A teljes 110-es lista észlelése egyetlen éjszakán a mi földrajzi szélességünkön lehetetlen, a magyar rekordot 109 M-objektummal Kernya János Gábor és Sánta Gábor tartja.

A maraton fotografikusan is teljesíthető, 2020-ban Nagy Mélykuti Ákos 97 Messier-objektumot örökített meg egyetlen éjszaka során. Ez vizuálisan is szép eredmény (természetesen csak goto nélkül “szabályos”), ám ahhoz, hogy megszülessen a 97 felvétel, nagyon komoly tervezésre és előkészületekre van szükség. A fotografikus maratonról itt olvashatunk.

M93 NY, Pup. 9 L, 111x:Nagyon szép ez a jól bontott, fényes csillagokból álló, a látómező 2/3-át kitöltő nyílthalmaz. Alakja félkör, de a legfényesebb csillagai a Vállfa-halmazra (Collinder 399) emlékeztető alakzatot alkotnak.

Görgei Zoltán 2005-ben már teljesítette a maratont, akkor, Ladányi Tamással közösen észlelve, 105 objektumig jutott. 2021/22 során azonban teljesítette a Messier-ultramaratont, ami az összes M-objektum gondos végigészlelését jelenti. Azonban tavaly elhatározta, hogy az összes Messier-objektumot végigészleli, rajzot és leírást is készítve. 

“A Messier-ultramaraton 2021. március 31-én, egy kellemes tavaszi estén kezdődött, 18:47 UT-kor álltam neki nagy elánnal az M44 lerajzolásának. Az okulárkihuzatba a 32 mm-es Baader Plössl került, így 31×-es nagyítást kaptam, másfél fokos látómezővel. Ez éppen megfelelt ennek a hatalmas, szabad szemmel is jól látható nyílthalmaznak. Közel két órán át rajzoltam fantasztikus hangulatban, és a végeredmény sem lett rossz. Az eredeti koncepcióm az volt, hogy a lehető legalaposabban észleljek, ami azt jelenti, hogy például a nyílthalmazokban a 9 cm-es refraktorral elérhető katalogizált kettősöket is megfigyeljem. Az M44-ben két könnyű pár is van (STF 1249, STF 1254), ezeket másnap észleltem. Azt gondolom, hogy a tavaszi kezdés a legjobb választás. Ennek oka, hogy egy sor galaxist kell viszonylag csillagszegény környezetben rajzolni, és csak azt vesszük észre, hogy jó tempóban haladunk, a leészlelt objektumok száma gyorsan nő.”

Az ultramaraton ez év februárjában ért véget: “2022. február 22-én, 21:00 UT-kor egy utolsó pillantást vetettem az M93-ra, ellenőrzésképpen még egyszer összevetettem a távcsöves látványt az elkészült rajzommal, és a magam részéről befejezettnek tekintettem a programot, hogy egy év leforgása alatt leészlelem az összes Messier-objektumot. Visszatekintve nem volt megerőltető, sőt, inkább azt mondanám, hogy életem egyik legnagyszerűbb, legtanulságosabb észlelési projektjén vagyok túl.

Ez a majd’ egy évig tartó égi kaland a tavaly márciusban megtartott Messier-maraton előadás után kezdődött (Messier-objektumok nyomában). Ebben a beszélgetésben Ladányi Tamás barátommal 2005-ben végrehajtott Messier-maratonunkról osztottam meg az emlékeimet. Az emlékek felidézése annyira meghozta a kedvemet, hogy néhány nappal a műsor után elhatároztam, hogy nekivágok az általam Messier-ultramaratonnak nevezett projektnek, vagyis az összes Messier-objekum egy éven belüli lerajzolásának. Na­gyon örülök, hogy nekivágtam és megvalósítottam ezt a programot. Mivel kevesebb, mint 11 hónap alatt sikerült teljesítenem, sűrű időszakon vagyok túl. Nem túlzok, amikor azt állítom, hogy számomra az elmúlt egy év a Messier-objektumokról szólt. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy ha lehetősége és ideje engedi, észlelje végig ezt a csodálatos és változatos listát.”

A hónap észlelése az M93-ról született, az ultramaraton utolsó állomásaként.

A 11 hónapig tartó maratonról a Meteor 2022/4. számában közlünk hosszabb cikket Görgei Zoltán tollából.

 

 

 

 

 

Ajánljuk...