Égi kalendárium: 2007. október

Október végén egymilliószorosára fényesedett fel a Holmes-üstökös, és szabad szemmel is könnyen megfigyelhetővé vált: további információk a hirek.csillagaszat.hu portálon!

A bolygók láthatósága

A Merkúr október elején alig fél órával nyugszik a Nap után, így nehezen megfigyelhető. A hónap második felében kerül alsó együttállásba a Nappal.

A Vénusz immár a hajnali égbolt ragyogó ékessége. A hónap
elején 3,5 órával, végén már 4 órával kel a Nap előtt.
28-án kerül legnagyobb nyugati kitérésbe, 46°-ra a Naptól.
Fényessége –4,5m-ról –4,3m-ra, átmérője 36"-ről 24"-re
csökken, fázisa fokozatosan növekszik, október végén kerül dichotómiába.

A Mars októberben már átlépi a 0m-s határt,  korongja a  hónap végére már 12" méretű, és  –0,5m fényességű. Még messze nincsen földközelben — erre egészen december második feléig várnunk kell majd —, de ekkora korongméreten azonban már megfelelő körülmények esetén részletek is megfigyelhetőek.

A Jupiter napnyugta után rövid ideig még fényesen ragyog a DK-i látóhatáron. Idei láthatósága lassan végetér, így mindenképp érdemes felkeresni a bolygót. A gyűrűs bolygó, a Szaturnusz láthatósága ellenben javul: kora hajnalban már látható az Oroszlán csillagképben.

Az Uránusz a Vízöntő csillagképben kereshető meg, kora hajnalban nyugszik. A Neptunusz az éjszaka első felében látható a Bak csillagképben.

Együttállások

15-én az alig 19%-os Hold és a Jupiter  közelíti meg egymást az esti égbolton a Skorpió csillagképben. 20-án a már alaposan meghízott kísérőnk a Neptunusz, majd 22-én a közel telehold az Uránuszt közelíti meg. 

27/28-án éjjel Hold súrolja a Fiastyúk szélét. Több halmaztag fedése is megfigyelhető lesz, bár a halványabbak megpillantását az éppen csak fogyásnak indult Hold erős fénye zavarni fogja. A jelenség magasan a horizont felett következik be — ekkor hűséges kísérőnk éppen 67° magasan delel.

 

A Hold útja a Fiastyúk csillagai között. Az időpontok világidőben!
(Érdemes figyelni a megfigyeléskor az éppen ezen éjjel esedékes óraátállításra is!) 

A hónap során szép párost alkot az Oroszlán hasa alatt tündöklő
Vénusz és a Szaturnusz párosa
. Legjobban a hónap közepén közelítik meg egymást, akkor alig
3-4° távolságban látszanak majd.

 

 A Vénusz -Szaturnusz páros október 13/14-én éjjel

A hónap végén 30-án este a már fogyó Hold a Marstól alig 2,5 fokra kel fel az Ikrek (Gemini) csillagkép szép égi háttere előtt. 

C/2007 F1 (Loneos) üstökös

Meglehetősen váratlanul tűnt fel ez a remélhetőleg szabad szemmel is észlelhető üstökös. Szerencsés égi helyzete miatt mind az esti égbolton, mind pedig a hajnali órákban is megfigyelhető. Október végére 5 és 3,5m közötti fényességűre jelzik előre — az eddigi hazai megfigyelések az optimistább forgatókönyvnek van nagyobb esélye. Ez alapján bízhatunk abban, hogy október végén egy közel szabadszemes üstököst figyelhetünk majd meg.

 

A Loneos-üstökös útja a csillagok között októberben 

Bővebb, friss informásiókért érdemes felkeresni az MCSE Üstökös Szakcsoportjának honlapját.

Ötven éves az űrkorszak 

1957. október 4-én bocsátották fel az első űreszközt, a Szputnyik-1-et. Az évforduló kapcsán az űrkutatással foglalkozó előadás-sorozatot szervezünk a Polaris Csillagvizsgálóban.

Ajánljuk...