Égi kalendárium: 2008. április

Áprilisban már rövidebbek, de cserébe kellemesebb hőmérsékletű éjszakák
várhatóak, így ha az időjárás kegyeibe fogadja az észlelni vágyókat
szép élményekkel gazdagodhatunk.

 A bolygók láthatósága

A Merkúr a hónap első felében nem figyelhető meg, azonban az utolsó napokban már másfél órával nyugszik a Nap után, így az esti, ÉNy-i égbolton meg lehet próbálni a megfigyelését.

Lassan véget ér a Vénusz hajnali tündöklése. A hónap elején ugyan még fél órával, de a végén már csak percekkel kel a Nap előtt. Az esti égbolton csak júniusban tűnik fel ismét.

A Mars a Gemini (Ikrek) csillagképben látható, egyre halványabb, és egyre kisebb korongot mutat. A hónap végén már 6" alatti a korong, és 1,2m-ra halványodik.

A Jupiter látványos felhőalakzatai miatt kedvelt célpont. Most az éjszaka második felében látható, messze délen a Sagittarius (Nyilas) csillagképben. Alacsony horizont feletti magassága miatt erősen érzékeny lesz a látványa a légkör állapotára.

A Szaturnusz a Leo (Oroszlán) csillagkép hasa alatt ellenben magasan a horizont felett, az éjszaka első felében látható. Gyűrűrendszerére egészen lapos szögben, mindössze 9–10° -ban látunk rá.

Az Uránusz a Nap közelsége miatt nem figyelhető meg, de a Neptunuszt a hajnali égen már megkísérelhetjük megtalálni a K-i égen a Capricornus (Bak) csillagképben. 2-án 3°-ra közelíti meg a 20%-os holdsarló.

A Hold áprilisban

A tavaszi időszakok kiválóan alkalmasak a Hold növekvő fázis melletti megfigyelésére. Ilyenkor ugyanis a Hold első negyed környékén éri el legnagyobb deklinációját, így ilyekor látszik a legmagasabban a horizont felett és a Naptól is északra van, tehát jóval később nyugszik a Nap után.

Idén április 6 és 7-én kínálkozik jó alkalom vékony holdsarló megfigyelésére az ÉNy-i horizonton. Jó kilátás, és tiszta légkör esetén szép látvány mind a szabad szemmel észlelőknek, mind a fotósoknak.

10-én kerül pályája legmagasabb deklinációjú pontjára, két nappal első negyed előtt. Ezekben a napokban a magas horizont feletti magasság miatt remek lehetőség adódik kísérőnk megfigyelésére, rajzok és nagy felbontású felvételek készítésére is. 

Együttállások, csillagfedések

Ritka csemege lesz 12-én hajnali 4:45 – 5:13 között: a Jupiter Ganymedes nevű holdja elfed egy 10,5m-s csillagot. A megfigyelést nehezíti majd, hogy a belépéskor alig 14° magasan látszik majd a Jupiter.

A Hold 13-án elfedi az M44, vagy más néven Praesepe (Méhkas) csillaghalmazt. Ez a halmaz ugyan halványabb tagokból áll mint a Fiastyúk, így a fedés nem annyira látványos. Mégis megéri megfigyelni, hiszen a Hold telibe kapja a 6–7m-s csillagok sokaságát.


A Hold útja a Praesepe csillaghalmazban.
Térképünk egy DSLR gép és 300mm-es teleobjektív által adott látómezővel egyező méretű (4,3 x 2,8°),
az időpontok helyi időben szerepelnek rajta.

15-én este a
80%-os Hold a Szaturnusz közelében halad el mindössze 3° távolságban.  27-én hajnalban pedig a Jupitert közelíti meg a 64,5%-os fázisú, fogyó Hold.

Meteorrajok, változócsillagok

Április legjelentősebb meteorraja az Áprilisi Lyridák. Maximumát 21/22-én éjjelre várhatjuk, a csúcs hajnali 7h-ra esik amikor már világos van. Sajnos a megfigyelést a 20-án bekövetkező telehold is erősen zavarja majd, bár fotografikus és rádiós megfigyelése nem reménytelen.

Mély-ég objektumok

Ha tavasz, akkor galaxisok — tartja az általános vélekedés.  Pedig az esti órákban még könnyen elérhetőek az Oriontól K-re a Canis Maior (Nagy Kutya), Monoceros (Egyszarvú), Puppis (Hajótat) csillagképek látványos nyílthalmazai (M41, M48, M50, M46-47 párosa, M93) illetve az Auriga (Szekeres), és a Gemini (Ikrek) csillagkép számos nyílthalmaza (ilyen pl. az M36, M37, M38, ill. M35). A későbbi órákban a Bootes (Ökörhajcsár), Serpens (Kígyó), Hercules gömbhalmazai (M3, M5, M13, M92) is felüdítik az észlelő szemét a Coma Berenices, Virgo halvány galaxisoainak észlelése után. Hajnalban pedig már a nyári égbolt egy jókora része is felbukkan, így a kitartó észlelők a bőség zavarával küzdhetnek.

Ajánljuk...