Messier-maraton Bátorligeten

Kedves Barátaim!

Ebben az évben ismét megrendezzük a Bátorligeti Messier-maratont. Bátorliget Nyíregyházától 50, Nyírbátortól 15 km-re található a román határ szélén, 720 lakosú település. Ami igazán fontos amatőrcsillagász szempontból, hogy egyrészt ún. zsáktelepülés, tehát átmenni nem lehet rajta, csak ki-vagy be, és hogy három természetvédelmi terület öleli körbe, ezért különlegesen sötétek itt az éjszakák. A hely, ahová kitelepülünk, koromfekete éggel büszkélkedhet, és az alföldi táj fölé magasodó 20-30 m magas homokbuckák (természetesen fűvel benőtt homokbuckákra gondoljatok) tökéletes, faltól falig horizontot kínálnak.

Információk a hétvégével kapcsolatban:

A hétvége a szálláson és az étkezésen kívül teljesen INGYENES!

Az időpont: Április 1-2-3.
Program:
Április 1. péntek:
–    érkezés folyamatosan a megbeszélt szálláshelyre, kitelepülés 17:30 és 18:00 között az észlelőrétre, folyamatos észlelés

Április 2. szombat:
– 10:00-12:00: előadások:
10:00: Gyarmathy István: Lastovói élmények (Csillagoségbolt-park konferencia   és észlelőtábor a horvátországi Lastovo szigetén)
10:25: Dán András: Robottávcső Piszkés-tetőn
10:50: kávészünet
11:10: Oláh Gábor: A hatágú üstökös nyomában: Charles Messier és a
Messier marathon
11:35: Blahota Győző: NYICSE RELOADED
–    12:30: ebéd
–    14:00-18:00: az észlelőrét homokdombjain a Kisvárda-Aranyosapáti Airfield      Egyesület tagjainak modellező-bemutatója. Körülbelül 30 repülőgépmodell fog szerepelni a bemutatón, a teljesség igénye nélkül: habgépek, faépítésű elektromos repülők, valamint profi kategóriájú robbanómotoros repülőgépek.
–    18:00: kitelepülés az észlelőrétre, észlelés pirkadatig

Április 3. vasárnap: részvételi lehetőség 11 órakor a görög katolikus Szent Liturgián.
                   
Tetszőleges időpontban hazautazás

Szállás: 2 000 Ft-os áron tudunk szállást biztosítani éjszakánként, mivel a településen több turistaszálló is üzemel, természetesen összkomforttal. A szálláshely tartalmaz kompletten felszerelt konyhát és egy konferenciatermet is.
Étkezések: alapvetően önellátó, szombaton közös ebédelési lehetőség. A faluban van bolt, ezért lehetőség van minden élelmiszer beszerzésére. Az ebéd előre láthatólag 700 Ft
Észlelőhely: Észlelés az ÉSZLELŐRÉTEN! (az őszi találkozótól eltérően a szálláson nem lehet észlelni). Kb. 1 km-re a falutól, sajnos áramellátás nélkül. Ebből következik, hogy akinek szüksége van áramra, akkumulátorról ne feledkezzen el! Bár egy igazi Messier-maratonnál nem szabad, hogy ez bárkit eltántorítson (pláne binoklival vagy Dobsonnal). A horizont tökéletes, az ég fényszennyezés-mentes.
Aki szeretne eljönni, kérem, mihamarabb jelezze részvételi szándékát a létszám, az itt töltendő éjszakák száma és az esetleges szombati étkezési szándék megjelölésével:

Béres Gábor 30-5446361  gabonet@freemail.hu

Mindenkit szeretettel várunk!

 

Ajánljuk...