A hónap észlelése: űrállomás a Nap előtt

A Nemzetközi Űrállomás átvonulásai az égbolton sokak figyelmét magukra vonják. Mi az a fényes csillag, ami végigvándorol az égen? Repülő? Műhold? Egy-egy ilyen átvonulás több percig tart, bőven van idő találgatni!

Az űrállomás természetesen nappal is átvonul fölöttünk, ilyenkor azonban a Nap fényözöne miatt nem láthatjuk. Kivéve, ha nagyritkán éppen a Nap előtt suhan át. Rosenberg Róbert az Űrhajózás világnapján, április 12-én Rácalmásról örökítette meg a Nemzetközi Űrállomás Napunk előtti átvonulását. Maga a jelenség tényleg szempillantásnyi idő alatt történik meg, ha távcsővel figyelnénk, és éppen rosszkor pislogunk, akár el is mulaszthatjuk a fényes napkorong előtt átsuhanó égi szárnyashangyát. No és nem is látnánk belőle sokat. Szerencsére a technika segít, a mai kamerákkal “gyorstüzelő üzemmódban” nagyon szépen megörökíthető az ISS. Csak olyan távcsővel kísérletezzünk, amely a Nap észlelésére is alkalmas, tehát megfelelő szűrővel vagy fénycsökkentő berendezéssel van ellátva. 

“A felvétel 80/600-as ED refraktorral készült Rácalmás közeléből, 2022.04.12-én 8:40:11 UT-kor. Sajnos az ASI485MC kamera a rögzítéskor kihagyott pár képkockát.” A sorozatfelvételen jól láthatók a hatalmas napelemtáblák.

Ajánljuk...