Itt a tavasz!

A nagy téli “járdacsillagászat” óta sem állt meg az élet a Csillagtanyán. Amikor csak lehetett, és időnk engedte, dolgoztunk, szorgoskodtunk, csinosítottuk egyesületi észlelőhelyünket. És még némi észlelésre is volt lehetőség.

Cseresznyevirágzás a Csillagtanyán, 2022 áprilisában.

Legutóbbi híradásunk óta sem állt meg az élet a Csillagtanyán. A nagy betonozó munkák most egy ideig szünetelnek, hiszen elkészültek az észlelőplaccok, és elkészült a járda is, amelynek köszönhetően “száraz lábbal” lehet kijutni a kupolába. A tél nagy részén alig esett eső, márciusra szinte porzott a talaj, ami a kerti munkák szempontjából volt érdekes fejlemény. A február márciusi időszakban sok volt a derült idő is, egészen március végéig kitartott az indián tavasz. (Ha van indián nyár, lehet indián tavasz is.)

Ezt az időszakot jellemzően a kisebb-nagyobb belső munkák és a kerti munkák jellemezték. A legfőbb eredmény hogy sikerült felújítani a konyhai szekrényt, immár kulturáltabban létezhetünk a konyhában (persze még nincs teljesen kész, de azért apránként haladunk. Mártha Zoltán és Zsíros Zoltán volt a két konstruktőr-kivitelező. Utóbbi tagtársunk folytatta a kupolatér csinosítását (megjegyzendő, hogy a csillagtanyai kupolapadló valószínűleg az ország legszebb kupolapadlója!). 

Tavaszra két fenyőfánk is kiszáradt, ezek kivágása, gallyazása jelentett feladatot, továbbá kitisztítottuk azt a területet, ahová a majdani asztrofészert tervezzük. Ez a tarjáni “tükörcsiszoló házhoz” hasonló, de annál kisebb építmény lenne, melynek egyik végén nagyobb távcsövek tárolásához szükséges helyiség, a másik végén pedig szabadtéri étkező-előadótér lenne, amelyet a nyári hónapokban használnánk, gondolva a hozzánk látogató amatőrtársakra is. Úgy tűnik, a növekvő építőanyag-árak mellett ez sem lesz olcsó mulatság – sokmilliós kiadás várható.

A rengeteg keletkezett gally aprítása is adott bőven feladatot, illetve gondoltunk a tüzelő-utánpótlásra is,  hiszen a házban vegyes tüzelésű kazán adja a meleget. A tüzelőanyagot immár a második télen  adományokból, illetve saját forrásból sikerült biztosítani. Februárban Petyerákné Marika több mint 100 ezer forintos újabb támogatásából virágokat, dísznövényeket és gyümölcsfákat ültettünk. A 2700 négyzetméteres területen bőven van mit szépíteni. A házunk előtti virágoskertet is sikerült rendbe tenni Marika vezérletével, de a fiúk is szépen besegítettek (Jankovics Zoltán és Sárközi József). 

Ennyit változtunk 2021 májusa és 2022 áprilisa között. A leglátványosabb különbség, hogy kiépültek a járdák, elkészültek az észlelőplaccok. (Fotó: Horváth Joe)

Megérkeztek a kerti munkákhoz valók február 12-én. Virágföld, díszcserjék, facsemeték: Petyerák Marika adománya.

Alakul a virágoskert. Dolgozik a fáradhatatlan Petyerák Marika.

Tóth Frigyes és Sárközi József villanyt szerel. Megérkezett a 230 V az észlelőplaccokhoz is, már nem kell 40 méteres hosszabbítókat huzigálni keresztül az udvaron.

Ide tervezzük az asztrofészert a Csillagtanyán.

A tarjáni asztrofészer vagy csiszolóház 2022 februárjában. Jól ismeri mindenki ezt az építményt, aki valaha megfordult az MTT-n. Hasonlót, bár jóval kisebb méretűt tervezünk építeni a Csillagtanyára.

Szinte egyik hétről a másikra kiszáradt a nagy fenyőfánk.

Fakivágás szakszerűen. Munkában hegyszomszédunk, Hercz Iván!

Március közepén a Polaris-észlelőszakkör kihelyezett foglalkozását (Kettőscsillagok) tartottuk a Csillagtanyán, előadónk Talabér Gergely volt. A szakköri foglalkozást követően távcsöves bemutatót tartottunk a lovasberényi és környékbeli érdeklődők számára, mintegy 50 fő jelent meg ezen az ingyenes programon. Április első hétvégéjére Messier-hétvégét hirdettünk meg a Csillagtanyára, ekkora azonban már elromlott a korábban már említett tartós szép idő. A hétvége egyik programja volt a Polaris-észlelőszakkor második kihelyezett foglalkozása, melynek témája a változócsillagok voltak. A helyszínen elnökünk, Kiss László elnökünk tartott nagyszerű előadást, Zoom-bejelentkezéssel pedig Fidrich Róbert tartott tartalmas előadást. A Messier-maratonról Molnár Péter tartott beszámolót, melyet hosszas konzultáció követett. Tagtársunk egy héttel korábban teljesítette első maratonját az MCSE hagyományos hortobágyi Messier-maratonján, az ott szerzett tapasztalatokról is hallhattunk.

Majdnem 10 centiméternyi hó hullott a Csillagtanyán április 2/3-án, a hétvégi időjárás teljességgel meghiúsított bármilyen észlelőmunkát. 

Kiss László a változócsillagokról tart előadást a Messier-hétvégén. Az előadás Youtube-csatornánkon is megtekinthető.

Legközelebbi nagyrendezvényünk május 7-én lesz az MCSE Csillagtanyáján, a Csillagászat napja alkalmából tartunk nyilvános távcsöves bemutatót a nagyközönség számára. Szívesen látjuk környékbeli tagtársainkat is, akik bekapcsolódhatnak munkánkba.

Segítőink: Juhász László, Molnár Péter, Török Tünde, Petyerák Marika, Becz Miklós, Szulovszky András, Sárközi József, Tóth Frigyes, Zsíros Zoltán, Mártha Zoltán, Siménalvy Árpád, Talabér Gergely, Fejes Zsolt, Horváth Joe. Köszönjük!

Rengeteg tennivalónk van még, számtalan tervünk, melyek közül a legközelebbi az asztrofészer kialakítása, amihez szívesen fogadunk minden segítséget, adományt.

A pénzadományokat “MCSE Csillagtanya” megjegyzéssel egyesületünk bankszámlájára lehetséges utalni: 62900177-16700448, illetve bankkártyás fizetés esetén egbolt.mcse.hu webshopon kereszül. Aki be szeretne kapcsolódni a napi munkákba, írjon az mzs@mcse.hu címre. 

A Csillagtanyát pénzadományokkal támogatták (2021. december 14-2022. április 27.):

Dr. Márton Ferenc 30000 Ft
Horváth Attila 20000 Ft
Siposné Bakoss Ágnes 20000 Ft
Horváth Balázs 3000 Ft
Szőke Tamás 10000 Ft
Halgas Gábor 10000 Ft
Kókai László 30000 Ft
Szekeres András 20000 Ft
Lelkesi Balázs 1000 Ft
Kocsis Péter 10000 Ft
Szantner Tamás 4000 Ft
Szalma Zsolt 20000 Ft
Jaczkó Imre 20000 Ft
Papp Gábor 50000 Ft
Tabi Anikó 5000 Ft
Lászka Norbert 15000 Ft
Kaiser Erik 10000 Ft
Csoknyai Attila 10000 Ft
Eigner Balázs 6792 Ft
Németh Anikó  975 Ft
Sztankovszky Bence 975 Ft
Papp Gábor 50000 Ft
Vámos Gábor 10000 Ft
   

 

 

Ajánljuk...