Nagyapáink távcsövei

Régi, 1960 előtt készült csillagászati távcsöveket keresünk! Kérjük tagjainkat és barátainkat, amennyiben rendelkeznek ilyen műszerekkel, osszák meg tapasztalataikat, küldjenek beszámolót, képeket a Meteor számára!

A magyarországi amatőrcsillagászat kezdete immár több mint egy évszázadra tekinthet vissza. Ez idő alatt számos, kisebb-nagyobb távcső kerülhetett használatba. (Több optikai és tanszer árusító üzlet árjegyzékében is szerepelnek csillagászati célra alkalmas távcsövek!) A Magyar Csillagászati Egyesület szeretne adatokat kapni a napjainkban még épségben, használható állapotban megőrzött régi távcsövek, amelyek még a közelmúltban, esetleg jelenleg is használatban vannak. Elsősorban arról kérünk rövid leírást, hogy milyen leképezést, kép minőséget nyújtottak ezek a régi távcsövek: apáink, nagyapáink hogyan látták a csillag-világot ezekkel a műszerekkel?

Kérjük azokat a műkedvelőket, régiség gyűjtőket, akiknek 50 évnél régebbi – 1960 előtt gyártott/beszerzett – csillagászati távcső van a birtokában, és azt használták (esetleg jelenleg is használják), küldjön a Meteor számára ismertetést és képet távcsövéről. A „retro-távcsövekről” szívesen közölnénk cikksorozatot.

Az alábbi adatokat kérjük feltüntetni:

  1. A távcső típusa (refraktor vagy reflektor), objektív átmérője és gyújtótávolsága. A gyártó műhely vagy a készítők megnevezése.
    Amennyiben nincsen a műszeren feltüntetve, a gyártás vélhető országa.
  2. A távcső jellemzői: anyaga, kihuzat rendszere, okulár hüvely rendszere (beilleszthető, becsavarható, stb.). Okulárok, nagyítás.
  3. A szerelés módja (azimutális, ekvatoriális, finommozgatással ellátott, óragépes, stb.), van-e kereső távcső. A szerelés eredetileg is csőhöz tartozott, vagy utólag összeállított?
  4. A távcső rövid története: eredeti beszerzője (ha ismert), hogyan került jelenlegi tulajdonosához. Használta/használja-e rendszeresen?
  5. A távcső optikai minősége. Milyen leképezést nyújt, pl. a refraktorok leképezése színez-e, mennyire tiszta, éles a leképezése?
  6. A tulajdonos neve és lakóhelye. Ezt az adatot, ha a tulajdonos kéri, nem hozzuk nyilvánosságra.

A beszámolókat és a képeket kérjük a Magyar Csillagászati Egyesület címére, Mizser Attila nevére (mcse@mcse.hu), továbbá Bartha Lajos szakcsoportvezető címére (arbar@t-online.hu) elküldeni.

Köszönjük!

Ajánljuk...