Beszámoló a 2005. október 3-i részleges napfogyatkozásról

Balaton László (Budaörs) leírása:
Relatíve szerencsés vagyok, hiszen Budaörs felett a jelenség kezdetét követő 30 percen keresztül csillagunk körül egész tiszta volt az ég, így a belépéstől (kb. 10:07) egészen 10:40-ig jól látszott a jelenség.
Utána félórás teljes felhősödést követően 11:15 körül újra kis felhőablakok nyíltak, amin keresztül néha-néha felsejlett a napkorong – a maximális fázisnál még napszűrőre sem volt szükség, a felhők vastagsága megfelelő volt erre a célra.
A maximumot követően (11:23) azonban vastag, zárt felhőzet érkezett fölénk, a jelenség végét szerintem már nem tudom megfigyelni.


Berente Béla (Kocsér) leírása:
Baranyi Zoltán kecskeméti barátommal mi is szerencsések voltunk itt Kocséron. Igaz hogy a belépést nem tudtuk fotózni a felhők miatt, de a belépés utáni kb. 5 perctől szinte folyamatosan tudtunk fotózni egészen a maximum utáni kb. 5 percig, amikor elég szépen befelhősödött. A fotózást 200 ASA filmre Baader napszűrő fólián keresztül végeztük a 150 mm-re szűkített Yolo távcső 2030-as fókuszában. A filmet beadtam kidolgozni, ha meglesznek a képek akkor szkennelt anyagból majd küldök képet.


Szöllősi Attila (Kecskemét) leírása:
A tegnapi nap délelőttjén kísérletet tettem kipróbálni a távcsövet, szűrőt, egyebet, de a borult idő megakadályozott benne.
Ma reggel szintén borult idő fogadott, de egy-két aprócska kék lyuk azért volt az égen. Reményteljesen összeraktam a távcsövemet (Celestron 235/2350-es Schmidt-Cassegrain f/6.3-as fókuszreduktorral) a Vénusz átvonulásnál már bevált megfigyelőhelyen, majd aggódó tekintetemet a felhőkre vetettem. Északkelet-kelet irányban volt egy 10×50 fokos égboltrész, ahol szépen kéklett az ég, – valószínűleg nem túl messze tőlem már sütött a napocska, de én sajnos pont a felhősáv rossz oldalára kerültem. Az első érintés előtt  9 perccel a nap belemerült a teljesen átlátszatlan felhőrétegekben, így nekem nem maradt más, mint az idegőrlő várakozás (és a kék égboltsáv bosszús méregetése).
11:18:03-kor NYISZ-kor bukkant ki újra a Nap a felhők mögül, ekkor sikerült is lefényképeznem, de csak a “megharapott” napkorong egy részét sikerült lekapnom: elállítódott a távcső és a nap kibukkanásáig nem tudtam korrigálni az elmozdulást. Ezután szinte vadászni kellett a felhőrésekre, ahol csak másodpercekre bukkant ki a fogyatkozó nap. Amikor kibukkant, abban se volt sok köszönet, mert egy része mindig a felhő mögött volt, másodpercek alatt kellett (volna) élességet állítanom, fényképezőgép keresőjében középre
állítani és exponálni. Ráadásul a napszűrővel nagyon nehezen tudtam lefotózni a felhő mögött levő napot, volt hogy 30 másodpercet exponáltam rá, mert annyira halvány volt!
Ekkor jött a megvilágosodás: a felhő is jó napszűrő. Így levettem a fóliaszűrőmet és fotóztam a “natúr” napot. Persze tapasztalat híján (ilyet még sosem csináltam, próbáltam) az első jó néhány felvételen semmi se látszódott, illetve csak egy fényes látómező. Lassan jöttem csak rá, hogy jócskán túlexponáltam a napot (még szerencse, hogy a CMOS érzékelő nem ment
tönkre). Csak a nehézség érzékeltetéséért: Baader fólia napszűrővel addig a pontig
ISO400-as érzékenységgel 8 másodperces expozíciókat használtam, szűrő nélkül (vagyis gomolyfelhőszűrővel) pedig ISO100-al és 1/4000 exp. időt! Kiszámolni se tudom, mekkora az intenzitáskülönbség. Ekkora beállításváltásra nem voltam felkészülve (szinte a két véglet).
A felhőzet viszont rendkívül inhomogén volt, utóbb visszatértem a fólia szűrőre, mert már kezdett rendszeresen beégni a nap ISO100-nál 1/4000 exp. idővel. A fogyatkozás vége fele megsűrűsödtek a felhőlyukak és az utolsó kontaktus előtti negyed órában már folyamatosan tudtam (igaz, szinte állandóan felhők mögött) megfigyelni a napot. Az utolsó kontaktust sajnos nem tudtam vezetőtávcsővel (50/540 Zeiss refraktor) megfigyelni, mert szűrő nélkül rendkívül vakító volt a nap fénye, szűrővel meg láthatatlanul halvány…
(A fene se gondolta volna, hogy a napfogyatkozás megfigyeléséhez nemcsak
napszűrőt, holdszűrőt is kellet volna elpakolni….) A fogyatkozás vége után beköszöntött a vénasszonyok nyara ragyogó derült idővel és majd 25 Celsius fokkal….
Ha 3 órával korábban történik, fejen állva pörögtem volna örömömben:-(
De nem csüggedem, majd 2006. március 29-én újra próbálkozom


Walter Heléna (Németország) leírása:
Én Németországból néztem a napfogyit. Az idő elég rossz volt, a hegyekben sok a felhő, de egy pillanatra láttam a dolgot. Olyan 11 óra felé.


Morvai József (Fülöpszállás) leírása:
Sajnos az égiek nem igazán kedveztek ma nekünk. Délelőtt 10 óra előtt pár perccel már a fülöpszállási általános iskola udvarán  voltam, és összeraktam a MEADE-t. Az már akkor is látszott, hogy a napszűrőt nem nagyon kell feltenni, és ez legnagyobb bánatomra végig így is maradt. A remény nem hagyott el teljesen mert Dél-Nyugat  irányában kissé szétszórtabb volt az egyébként szinte összefüggő felhőtakaró. Persze nem volt szerencsénk, mert kiderülni itt is kb. a jelenség vége után kb.: 1 órával derült ki. Az iskolások jöttek hűségesen, szinte az összes osztály megjelent. Itt kell megjegyeznem, hogy a tanári kar is elég toleráns volt velünk szemben. Akik már voltak kint és nem láttak semmit, amikor meglátták hogy kicsit derültebb, vagy a felhőkön keresztül felsejlett a nap, szaladtak ki az óráról.
Mire a hold kiúszott a nap elöl, kb. 130-140 diák nézett az okulárba, hogy mennyien láttak is valamit a felhőkön kívül, nem tudnám megmondani. Akik többször visszatértek szerintem sikerült olyan pillanatot kifogniuk amikor látható is volt a nap és az előtte lévő hold, ha nem is a távcsőben, de szabad a felhőkön át biztosan. Mivel én végig kint voltam, nagyjából végig tudtam követni az egész eseményt. Hol távcsővel, ahol egy nappali bolygózó szűrőt tettem az okulárba, hol szabad szemmel. A kilépést viszonylag jól tudtuk követni, ekkor már a napfogyatkozás néző szemüveggel is lehetett látni. Amikor teljesen felhős volt, akkor a jelenségről, és a távcsőről beszéltem a nebulóknak.


Morvai Anikó (Kiskőrös) leírása:
Mi Kiskőrösről sajnos semmit se láttunk a felhők miatt. Egy pillanatra se bújt elő a Nap.
13:15-körül már ott is derült ég volt.


Galambos Péter (Kecskemét) leírása:
Munkahelyemen a Református Gimnáziumban  is felkészültünk a tegnapi fogyatkozás megfigyelésére. Az utolsó negyed óra volt alkalmas arra, hogy valamit lássunk. Az iskola Mizár távcsövét kivetítéssel használtuk (volna). A diákok lelkesek voltak. Mi annál szomorúbbak.


Simon Attila (Szeged) leírása:
Szegeden is felhős volt az ég, de csak annyira, hogy a felhők úgy viselkedtek, mint egy szűrő.
Azokon keresztül nagyon jól lehetett látni szabad szemmel a megcsonkított napot. Ez volt a jellemzőbb. Volt időszak mikor semmit nem láttunk, volt olyan hogy csak szűrővel tudtunk belenézni a napba.


Énisz Tamás (Kecskemét) leírása:
Tíz óra előtt pár perccel kitettük a kecskeméti planetárium elé a ZEISS-MENISCAS-t
de sajnos nem nagyon tudtunk benne mit nézni. A nap a felhők közül nem akart előbújni. Bíztam benne, hogy a vastag felhőtakaró elmegy a nap elől, mivel Észak-keleten már kéklett az ég. Érdeklődök viszont a Zeiss láttán jöttek szépen, de sajnos nem tudtam nekik mit mutatni a felhőkön kívül. Kb. 11:20 NYISZ-kor előbukkant a nap a felhők mögül, amit szabad szemmel is tudtunk nézni, mivel a felhő szűrőként működött. 12:00-ig még párszor előbukkant a nap kb. 30 másodpercre, amit két észlelővel néztünk végig.

Ajánljuk...