Kiskun-részvétel a fénystafétában

A tavaly kitalált és elindított esemény híre alig egy héttel a megvalósítás előtt érkezett el hozzám, a Neptunusz hírlevelében. Miután kiderítettem hogy Félegyházán nincs pontosan eldöntve ki fogja össze a szervezést, önkényesen magamra vállaltam a feladatot.
Kapcsolatba léptem Meizl Ferenccel, aki a Platán általános iskola nyugalmazott igazgatója és a helyi csillagászattal foglalkozó amatőrök összetartója. Ezután felkerestem a város középiskoláit, az igazgatókkal és a fizika tanári közösségekkel beszéltem. Erre főleg azért volt szükség, mert egyrészt nem szerettem volna ha egymás mellett dolgozunk, valamint hogy a diákok megkapják a pontos információkat.
Itt kezdődött a neheze: kitalálni hogyan, honnan és ki továbbítsa a jelet? A helyszín kiválasztásával és általában az egész lebonyolítással nagy szerencsém volt. Külön köszönöm az összes segítő személynek és szervezetnek a rugalmas és segítőkész hozzáállást!


A helyszín: Kiskunfélegyháza Ny-i határában, az M5 autópálya lehajtó szakasza mellett, a Belügyminisztérium Távközlési Szolgálat tulajdonában lévő „rádiótorony”. Hatalmas segítséget jelentett hogy felmehettünk és használhattuk az épület 27. emeleti szintjét, 106 m magasságban. Köszönjük a toronyparancsnok és a személyzet segítségét!


Eszközök:
• Észleléshez: binokulár („vadásztávcső”)
• Jeltovábbításhoz: 500 W teljesítményű speciális halogénlámpa irányított fénycsóvával (Szeged, AXIÁL 2000 Kft. jóvoltából)


Információ terjesztése:
• városi televízió (Kiskun TV) esti krónikájában riport és képanyag, ami a hivatalos bemutató (montreal-light_hun.ppt) egy részét, valamint a magyarországi útvonalat bemutató térképet is tartalmazta.
• városi rádió (Sirius Rádió 91.1 MHz) napi hírekben többször is megemlítették hétfőn és kedden, valamint készült egy tíz perces riport velem, amit kétszer lejátszottak.
• eseménykor élő bejelentkezés a rádióban: a toronyból kétszer, valamint a diákoknak szervezett látványosság helyszínéről (központ – Béke tér)
• iskolarádiókban pár perces összefoglalót és meghívót adtam át a középiskolásoknak
• plakátok a sulikban
• tanári közösségeket tájékoztattam és buzdítottam a részvételre pl. a szakkörös diákokkal


Az esemény: hétfőn estére egész jól alakultak a dolgok, a látványosság szervezése is végső stádiumba érkezett. Ez annyiból állt hogy a Béke téren megjelent kb 150-200 diák az E5 főút városi szakaszán, Szeged felöl behozta a maga „kis jelét” (telefonos segítséggel indítottam), ami a térre beérve felgyújtotta az ott korábban kiosztott 50 mécsest, a zseblámpákat, valamint a Félegyházi Tűzoltó Parancsnokság (köszönjük szépen!) autójának nagy fényerejű teleszkópos lámpáit. Mindez szépen látszott a rádiótoronyból, ahol Meizl Ferivel várakoztunk. Jó nagy huzat volt a 27. emeleten, 104 m magasban. Amint megérkezett a jel a kisteleki templomtoronyból, valamint a diákok fényjele is, bekapcsoltuk a mi lámpácskánkat. Ekkor Kecskeméten Tubak István és E. Kovács Zoli ideiglenesen kicsit megvakult. És már náluk csavargott tovább a fénykígyó halvány farkincája.


Utóhangok: a városba fél 11 körül értünk vissza, akkor még találkoztunk pár csellengő sráccal akik az eget lesték, de már a felhők miatt. Szerencsénk volt, mert ahogy leadtuk a jelet már párásodott a levegő és mire hazaértünk (~22:45) szemerkélt az eső.
Nagyjából 50 diák töltötte ki a helyszínre kiküldött regisztrációs lapot, ezen kívül kb. 150 feliratkozott hogy megjelent és segített. Kapnak érte kisötöst.
Szegedről a SZTE Optikai Tanszékéről keresett Szabó Gábor akitől megtudtam hogy egyedül a mi águnkon sikerült jól továbbítani a fényt, megszakítás nélkül.

Ajánljuk...