Sikeres volt a Szaturnusz csillagfedésének észlelése


Hosszú és hideg éjszaka után vagyunk.

Kedden még eléggé reményvesztett voltam, mert úgy tűnt, nem tudok autót szerezni szerda estére, amivel a távcsövemet szállíthattam volna. A Kiskun-fórumon közzétett felhívásomra ketten is jelentkeztek, így nagy kő esett le a szívemről.
Tegnap eset 17:00 UT-kor Boromissza Feri és kedves neje megjelentek autóval nálam, és a távcsövemet kivittük a napközben felderített megfigyelőhelyre. Relatíve gyorsan (kb. 45 perc alatt) összeállítottam a távcsövemet, majd ráállítottam a Procyonra vezető- és keresőtávcső párhuzamosítás céljából. Belenézve a távcsőbe rögtön láttam, hogy komoly gond van. A távcső kollimációja teljesen csapnivaló volt. Mivel már csak percekre volt a csillag a Szaturnusz gyűrűitől, pánikszerűen próbáltam korrigálni a kollimációt. Sikerült is sokkal jobb képet kapni a távcsővel, mint percekkel előtte, de még távol volt a tökéletestől.
Gyorsan visszaálltunk a Szaturnuszra kb. 18:40 UT-kor, és még éppen el tudtuk kapni a csillagot a gyűrű pereménél. Elég nehéz volt észrevenni, úgy tűnt, mintha egy kis dudor lenne a gyűrű szélén. Ezután már teljesen összeolvadt a csillag fénye a gyűrűvel.
Sokáig tanakodtam, hogy megpróbáljam e még állítani a kollimációt a távcsövemen, de az több problémát okozott volna, mint amit megoldott volna. Inkább vártunk arra, hátha a Cassini-résben kibukkan a csillag. Az előre jelzett időintervallumban alaposan szemügyrevettük a Cassini-rést. Boromissza Feri és én is látni véltük a csillagot a Cassini-résben, mindketten úgy láttuk, mintha egy ponton megszakadt volna a Cassini-rés sötét nyomvonala, de egyikünk se merte határozottan állítani, hogy a csillag valójában ott van, nagyon bizonytalan volt a látvány. Még azután se voltunk benne biztosak, hogy mindketten hasonlóan írtuk le a látványt.
Nem sokkal később befutott harmadik expedíciós tagként Hölczl Attila. A Szaturnusz korong érintéséig még volt időnk, így elkezdtünk egy-két mélyég objektumot megfigyelni. A megfigyelés közben már érezni lehetett, hogy távcső egyre nehezebben viseli a hideget. A rekord hőmérséklet az éjszaka -15.7 Celsius fok volt, néha felmelegedett -15.4 fokra a levegő. A megfigyelő helyünk mellett az éjszaka zavaróan sok autó haladt el, és a lámpáikkal rendszeresen elvakították a sötéthez (és hideghez) alkalmazkodott szemünket.
A csillag bolygó-korong érintésénél visszaállítottuk a távcsövet a Szaturnuszra, de nem sikerült megfigyelni a csillagot. Miután már egyre zavaróbb lett a kollimációs problémája, megpróbáltam a távcső segédtükrét rendesen beállítani. A próbálkozásom eredménye az lett, hogy egyrészt a korrekciós lencsére a kezem által kipárolgott pára ráfagyott (kesztyűben nem éreztem a csavarokat), valamint még talán rosszabb is lett az eredmény, mint amilyen is volt. Egyszóval teljes kudarc. Inkább visszaállítottuk a Szaturnuszra a távcsövet és vártuk a kilépést. Végül megpillantottuk a csillagot a Szaturnusz korongja mellet, de ekkor már jócskán eltávolodott a korongtól, ráadásul ekkor jöttünk rá, hogy először még rossz irányban is kerestük.
Az este záróakkordjaként még a távcsőállványom (HEQ5) elektronikus finommozgatása is befagyott (illetve inkább a kenőanyag a csigakerekeknél), de az óragép még ezután is működőképes maradt. A távcső szétszerelésekor észrevettük, hogy minden fedetlen optikai felületen jégkristályok nőttek, a kereső távcsövem és a 50/540-es Zeiss vezető távcsövem lencséjén már alig volt annyi szabad felület, ahol átjuthatott volna a fény!
Érdekes módon annyira nem fáztunk, mint amennyire a hőmérsékletből számíthattunk volna, mondjuk a magunkkal vitt (rummal vagy borral) ízesített forró tea sokat javított a hidegérzetünkön (meg a hangulatunkon). Az észlelés végére azért már a hideg kikezdte a lábujjainkat is, én majdnem rá is ejtettem a lábamra az egyik ellensúlyt, de nem lett volna az se probléma, úgyse éreztem volna meg.

Annak ellenére, hogy a távcsövemmel folyamatosan problémák voltak, nekem akkor is élményszámba ment ez az esti észlelés.

Szöllősi AttilaA Szaturnusz csillagfedését én Budapest külvárosából néztem Baraté Levente barátommal. Este hét óra fele értem ki hozzá, ahol már egy jégbehűtőtt TAL 150/750 Newton várta, hogy a Szaturnusz a bokrok, fák fölé emelkedjen. Hamarosan felállítottam C8-amat (203/2030 SC), és azzal is megkezdtem a gyűrűs bolygó megfigyelését. Mindkét távcsőben jól látszott a csillag a gyűrű pereménél, leginkább a 150-200x nagyítást tudtunk használni, mivel a kép elég nyugtalan volt az alacsony látóhatár feletti magasság és a nem kellően lehült tubus miatt. Négy hold jól látszott (Titán, Thetys, Dione, Rhea) a legközelebbinek (Thetys) még a mozgása is érzékelhető volt az est folyamán.

A csillagot sajnos nem sikerült a gyűrűk mögött látni, a kilépést viszont elcsiptük, 21:54 körül vettük észre a csillagot. Ekkorra már a nyugodtság is viszonylag jó lett, 400x-os nagyítás mellett is éles volt a bolygó, sőt a 667x-est is meglepően jól viselte. A Cassini-rés körbefutott, szépen látszott a fátyol gyűrű (remélem ezt láttuk).

A technikával nálunk kevés gond volt: felavattam a páramentesítőt, így a korrekciós lencse nem jegesedett le, valamint a két HEQ-5 mechanika is jól türte a hideget, a tengelyek ugyanolyan simán mozogtak mint szobahömérsékleten. (Igaz, a gyári kenőanyagot mindkettőben lecseréltük.) Egyedül az akkumlátorok adták meg magukat, szerencsére 220V volt a közelben …

Szarka Levente
Este szomszédommal néztük a fedést. A bolygó elég alacsonyan volt, a légkör sem volt valami nyugodt, bár néha borotvaéles volt a kép.
A  7.5mm-es Takahashi okulárral, 270x nagyítással néztük a bolygót, hogyan közelít a csillaghoz.
Időt nem mértünk. Nekem volt olyan benyomásom, hogy a csillag egy kis ideig átlátszott a gyűrűn. A Cassini résben nem láttam a csillagot, lehet hogy lekéstem, mert bejöttem melegedni.
A kilépés előtt meg elraktam a távcsövet, annyira kifagytam, pedig jóféle körte pálinkát is segítségül hívtam a hideg ellen. 🙂

Berente Béla

 
Ajánljuk...