Asztroparty II. a Csonkatoronynál

Az "este" azzal kezdődött, hogy a megérkezésünk után jóízűen elfogyasztottunk néhány frissensült palacsintát. Ezúton is nagy-nagy köszönet érte! Utána gyors tempóban (45 perc alatt…) felállítottam a távcsövemet felkészülve az ISS átvonulására a Nap korongja előtt. Sikerült megfigyelni ezt az igazán látványos jelenséget, több részlet (nepelemek, elnyúlt alak, stb…) is megfigyelhető volt az Űrállomáson pedig csak a legkisebb nagyításokkal figyeltük meg, hogy a teljes Napkorong beleférjen a látómezőbe!

MISSING DST IMAGE!!!!

Ezután kezdetét vette a tábortűznél való sütögetés, igazi finomságok készültek ott, tovább fokozva az addigi jó hangulatot. Majd egy újabb adag palacsinta után nekiveselkedtünk a csodálatos éjszakának. Viszonylag hamar becserkésztünk a Szaturnusz bolygót a távcsöveink okulárjába, majd az újabb keringést megejtett ISS-ben gyönyörködtünk. A sötétedés után a mélyég objektumok következtek, melyek megfigyelését megszakítottuk egy-egy Irídium felvillanás és a 3. kört megjárt ISS megfigyeléséért. A határmagnítúdóra nem lehetett panasz, 6.5 környékén volt, a Tejút igazán kellemes látvány volt, főleg az idecsődült városlakók szemében. A távcsövek számára igazán nem lehetett panasz, a tavalyi Kiskun táborban nem volt annyi mint most a Csonkatoronynál. A legnagyobb műszerek: 30cm-es Dobson, egy 25cm-es SC, egy másik 25cm-es Newton, egy 23.5cm-es SC, egy 20 cm-es SC és több méretes apokromát is a rendelkezésre állt, nem beszélve a több kisebb távcsőről, volt egy óriás Celestron binokli meg több kisebb is. Beleszédülhettünk egy 100 fokos látómezőjű Ethos okulárba (Micsoda hülyeség, hogy az okulár a távcsöved fele. Immár a távcső árával vetekedő!)

MISSING DST IMAGE!!!!

Ha már személyem meg lett említve néhány "kétes" esemény miatt 🙂 Valóban bólogattam a sötétben, de csak azért, mert éppen a teámat szürcsöltem egy kérdés feltevése közben, majd "észlelve" a sötétséget hangosan tudtára adtam az igenlő válaszomat, azaz kimondtam hangosan hogy bólogattam 🙂 Az a gömbhalmaz igenis látszott (meg a másik kettő is) csak nagyon hallvány volt, titeket meg biztos elvakított egy Irídium felvillanás és azért nem láttátok, mert pedig is ott volt. Amatőrők 🙁

{mosimage}

De ezen kívül volt még néhány poénos esemény, az utókornak megmaradó elszólás (sajnos lemaradtam a Neander völgyi Franciákról meg a magyar Jupiterről), szóval igazán bánhatja az, aki nem jött el. Sebaj, szerintem tartani fogunk még néhány ilyen Astropartyt! Hazafelé még megsasoltuk az autó szévédőüvegén keresztül a felkelő Vénusz bolygót, majd a korán kelőkkel ellentétes irányba mi lefeküdtünk aludni (azért láttunk jónéhány illuminált, azaz megvilágosodott egyént is akik szintén nyugovóra tértek valahol).

Üdv,
Szöllősi Attila

Ajánljuk...