108. Haber, Heinz: A csillagok.

{mosimage}

Könyvesboltokban kapható.

A könyv eredetileg Németországban jelent meg 1982-ben, első magyarországi kiadására 1990-ben került sor. Akkor még 220 Ft-ba került. Azóta egyre újabb és újabb kiadásai történtek, így már hetedik kiadását vehettük 2001-ben kézbe, az eredeti ár több mint nyolcszorosáért. A kiadások nem nagyon térnek el egymástól, csak a képeket és alapadatokat cserélik frissebbre.
Bár nincs ráírva, azért ez egy gyermekeknek szóló csillagászati könyv. Nyilván egy kezdő, vagy az alapvető csillagászati ismeretek iránt érdeklődő felnőtt is haszonnal forgathatja. Ábrái szemléletesek, színes fényképei szépek, szövege normális.
Én az 1990-es kiadásnak megszámoltam az illusztrációit: összesen 75 került bele (33 fénykép, 35 rajzos ábra, 7 metszet, nagyrészt színes). Bizony bőséges. Szóval értelmes és szép lapozgatnivalót adhatunk az érdeklődők kezébe.
Csak a 43. oldalon látható M 51 spirális galaxis képével vigyázzunk! Ennek eredetijét egy unatkozó amerikai csillagászfeleség készítette színes fonaldarabkákból, egy színes felvétel alapján: falra akasztható, vagy földre teríthető subaszőnyegként. Ennek Sky and Telescope-beli közlése belekerült néhány könyvbe, ebbe is.

Ajánljuk...