107. Vértes Ernő Szerk.: Vas megye csillagászati emlékei c. kamara kiállítás katalógusa.

{mosimage}

Beszerezhető a Gothard Amatőrcsillagászati Egyesület (9700. Szombathely, Ady tér 5. MMIK) vagy Vértes Ernő (9730. Kőszeg, Rohonci u. 48. tel: 94362-458) címén.

Vértes Ernő A magyarországi csillagászat 1000 esztendeje” címmel hívott össze, szervezett meg, bonyolított le 2001 augusztus 24-26 között egy csillagászattörténeti konferenciát. Mellékesen még arra is volt ereje és ideje, hogy összeszedje Vas megye csillagászatának tárgyi emlékeit (könyvtárakból, múzeumokból, magánszemélyektől), beszállítsa a megyeszékhelyre, kiállítást rendezzen belőlük. Ennek a szöveges-fényképes kalauza ez a katalógus. 6 színes képpel, 6 fekete fehér képpel, 200 példányban készült. A szép kiállítást mindenki nézegethette, élvezhette. Jegyzetelni nem kellett, hiszen a katalógusba minden információ belekerült.
A hordozható (zseb) napórák, földgömbök, éggömbök, az első magyar marsgömb (nem gyári, hanem Regenye néni festette), spektroszkóp, régi csillagászati könyvek, metszetek. Válogatott dokumentumok a herényi obszervatóriumok múltjából. Vas megye csillagászatáról szóló írások, tanulmányok és kötetek. A helyi főiskola hallgatóinak csillagászati szakdolgozatai. A megye rögzített napóráit nem szedte le Vértes Ernő és nem szállította ide: csak színes képek és leírások képviselték az öreg árnyékórákat.
Döbbenetes volt az üvegtárlókban pompázó 19-dik századi tucatnyi refraktor látványa! Állvánnyal, vagy csak csőben, vagy csak a régi objektívlencsék puszta foglalatban! Több milliós értéket képviseltek ezek a 100, 155, 185 mm átmérőjü akromatikus lencsék. De jó lett volna az ég alatt is kipróbálni! Így csak orrunkat nyomhattuk az üvegnek … még a magántulajdonosuk nevét sem ismerhettük meg, tekintettel a mai magyar közbiztonsági állapotokra. (A kisebb 28 – 60 mm-es lencsés távcsöveknél feltünteti a kötet a mügyüjtő nevét).
A helyi profi csillagvizsgáló intézet semmivel nem támogatta a rendezvényt. Kiállítási tárgyakat nem adtak, az ide érkező 70 csillagászattörténészt nem tisztelték meg jelenlétükkel, sőt a Herénybe látogató kongresszus zárt ajtókra talált, csak az udvarba belógva tudta az MCSE örökös elnöke megkoszorúzni Gothard Jenő mellszobrát.
Na mindegy! Az előadások jók voltak. Jól éreztük magunkat, és egymást. A kiállítás, a kiadvány és a konferencia sikeres volt. Magáról a rendezvényről a Meteor 2001. 11.szám 7-9. oldalán olvashatunk cikket.

Ajánljuk...