124. Jean-Claude Carriére, Jean Delumeau, Umberto Eco, Stephen Ja szerk.: Beszélgetések az idők vég

{mosimage}

Kapható a könyvesboltokban. Megrendelhető az Európa Könyvkiadó (1363. Budapest. Pf. 65.) címén.

Négy amerikai, francia, olasz tudós-közgondolkodóval folytatta a három francia újságíró ezt az olvasmányos párbeszédet. Jópár csillagászati kérdés vetődött fel mostanában, miután az egész együttgondolkodás a rejtélyes, félelmetes, izgató század-és ezredforduló alkalmából történt. Amikor ugyebár bekövetkezhetett volna az idők végezete, a média által olyannyira várt világvége, de minimum a dátumváltás okozta információs káosz.
Az időszámítás rejtelmei, a naptár, a naptárreformok. Dionysius Exiguus, aki elszúrta az egészet, így százévente ki-kitörnek viták arról, hogy mikor végződik és kezdődik az évszázad. De közben is, oly sokszor jósoltak világvégéket, bár még egyszer sem lett igazuk. Vallások, kultúrák, szekták, próféták, kollektív öngyilkosságok (legutóbb a Hale-Bopp üstökös miatt).
Magáról az időről is sokan, sokféleképpen vélekedtek. Az idő ciklikus, körforgásszerü volta a hinduizmusban és a buddhizmusban. Egészen más az idő a zsidó, a keresztény, az iszlám vallásban: nyíl, vektor, van kezdete, van vége, van iránya. Talán erre rímel a mai tudomány is: az ősrobbanással nem csak a világ kezdődött, de az idő is.
Életünk, történelmünk, tudományunk, vallásunk ügyes-bajos dolgait olvashatjuk. Sok a csillagászati kérdés, vagy legalábbis ennek ürügyén beszélhet gondolatairól a filozófus, a tudománytörténész, a vallásszociológus. Olyan kérdések, amelyeken őseink is töprengtek, de ami a mai átlagember eszébe is jut néha: mit hoz a jövő?
Sokfelé kalandoznak el a beszélgetőtársak abban a távoli évezredben, az oly régen volt 1997-1998-as években. Ami akkor az átlagembert, az értelmiséget, a médiát foglalkoztatta, azt mind elénk tárják az ezredforduló ürügyén. Utólag, egy másik évezredben olvasva mindezt: nekünk mégis érdekes. A problémák nem oldódtak meg maguktól, csak azért, mert fordult egy párat a naptárunk. Mert persze nem omlott össze a világ, nem lett világvége. De bármikor lehet: az önpusztító emberiség mindent megtesz ennek érdekében!

Ajánljuk...