13. Bebesi Zsófia – Csák Balázs – Kiss László: Változócsillagok fénygörbéi 1993 – 1997. Light Curves

{mosimage}

Megrendelhető a Magyar Csillagászati Egyesület (1461. Budapest, Pf. 219.) postacímén, rózsaszín postautalványon 250 Ft (tagoknak 200 Ft) elküldésével, hátoldalon a tétel megnevezésével. Kapható a Műszaki Könyváruházban (Budapest, VI. ker. Liszt Ferenc tér 9.) is.

Gyönyörűek ezek a fénygörbék! Izgalmasan hullámoznak, markánsan szóródnak, a képszerkesztés jól sikerült – világosan látszik itt, hogy milyen szépséges is a változócsillagok fényváltozása!
Mert ugyan minden változós tudja, hogy változózni jó dolog (az ember friss levegőn van, guggol, hajladozik, ágaskodik, tekeri a nyakát – nagyon egészséges tornamutatványokat végez), de esztétikai élménye nem sok van az észlelés pillanatában. Mert a távcsőben a változócsillag is ugyanolyan állócsillag, mint a többi: fénypont, amely nem változik, hiába nézzük percekig! A megbecsült és felírt fényességértékek sorában már vannak eltérések, de ezek még mindig csak számsorok!
Ám ha ezeket grafikonon ábrázoljuk: na akkor jönnek elő a szebbnél-szebb fénygörbék. Itt már valóban látjuk a változót változni! Ekkor élvezkedik a változós, tudja meg, hogy fényesedett, lement, stagnált, hirtelen változott, vagy szabályos periodikusban hullámzott a csillag.
A könyv a MCSE Változócsillag Szakcsoport 205 tagja által végzett észlelések alapján készült. Ebben az öt évben 117 ezer fénybecslést tettek erről a 193 csillagról. Közli még 107 törpenóva és 327 mira észleléseinkből kiszámított maximumának időpontját is. A legjobban észlelt, legnépszerűbb változók sorakoznak itt, eruptivok (köztük ezen évek nóvái), mirak, félszabályosak, szabálytalanok, RVtaurik.
A legélvezetesebb fénygörbék: Nova CAS 1995, GK PER, SU TAU, R CRB, CH CYG, R TRI, R LEO, U HER, X OPH, U CYG, R CAS, Y LYN, RX UMA, R SCT, W CEP… öröm rájuk nézni!
A legkülönösebbek: RX AND, AM HER, Y PER, Z UMA, W CYG…….furcsa dolgokat csináltak!
Az észlelők által végzett, beküldött, számítógépre vitt és feldolgozott adatokból nagyon érdekes világot látunk itt: a változékony fényhatályosságú csillagok birodalmát!
Ezt a könyvet olyan is beszerezheti, aki sosem változózott, mert ugyanúgy gyönyörködhet a grafikonokban. Hogy a kötetet másutt is megértsék: minden két (angol és magyar) nyelven olvasható.

Ajánljuk...