134. Cornwell, Bernard: Stonehenge. Krisztus előtt 2000.

{mosimage}

Könyvesboltokban kapható. Beszerezhető a Pécsi Direkt KFT. Alexandra Kiadója (7630. Pécs, Alkotás u. 3. tel.: 72517-800, e-amil: {rendeles@alexandra.hu} ) címén.

Visszamegyünk kis időre: a kőkorszakba! A könyv maga nagyon jópofa: egy terjedelmes regény. Izgalmas, fordulatos, érzelmes történet, részletesen taglalja egy 4000 évvel ezelőtti törzs életét. Általában csendesen telnek a mindennapok: munka, vadászat, evés, ivás, szerelem. Szaporán születnek a gyerekek, küzdelem, sok-sok vér, harc a szomszédos törzsekkel. Mert akkoriban a mai Dél-Anglia területén, a Silisbury-fennsíkon: mindennapos volt a küzdelem az elemekkel, az ellenségekkel, a természettel. Ez a könyv nagyrészt erről az életről szóló, kellemes (néha naturálisan brutális) regény.
Ám ez az egy (a kőkorszak végén, a rézkor elején élő egyszerü) törzs kissé más volt, mint a többi: többet figyelte az égitestek útját, feljegyezte az idő menetét, megjelölte a Nap és a Hold (a regényben: Slaol és Lahanna) kelési és nyugvási irányait. És ráadásul ingere volt ezek végleges jelölésére: átrendezte a terepet, egy nagy körbe kijelölte óriási kőtömbökkel a fő irányokat, 300 km-rel odébb lévő kőbányából kitermelte, megmunkálta, ideszállította az 5 – 7 tonnás kőhasábokat, felállította kör alakban, rájuk emelte 6 – 7 m magasba a vízszintes záró-hasábokat. Nem tudjuk hányan voltak, miként csinálták, mekkora költséggel, és főleg: miért készítették. Egyetlen bizonyos a kőkörökkel kapcsolatban, hogy ma ezt úgy nevezzük: A Stonehenge”!
Az író felhasznált mindent, amit a régészet, a vallástörténet, a történettudomány, a csillagászat megállapított a Stonehengével kapcsolatban. Erre a bizonyos vázra húzza rá a regényt: színezgeti, kitalálja, kikombinálja az egészet. Talán, valószínüleg, akár így is készülhetett, ez a maga korában világcsodának számító építmény. Sok hit, csillagászati megfigyelés, építészeti bravúr, szenvedés, könny, vér, rablás, gyilkolás, rabszolgamunka, szerelem, áldozat árán: de elkészült a mü! Ez biztos, mert az óriási építmény ott áll ma is! Valahogyan csak megcsinálták…
Nekem tetszett a könyv! Jó kriminek, jó kőkorszaki történelmi münek, jó szerelmes regénynek is. Nem sci-fi (nem ufonauták cipelik a kőtömböket!). Egyébként sincs benne áltudomány semmi. Tudományos mü – regényes körítéssel. Aki kíváncsi a Stonehenge titkaira: szép élménnyel gazdagodhat!
A kötet utolsó 12 oldala írja le röviden a száraz tudományos tudnivalókat. Akinek ez kevés, annak ajánlanék még két magyar nyelvü könyvet.
Az egyik az 1975-ös “Stonehenge” album, Panyik István és Sellei Sarolta szép fotóival, és (a pécsi) Várkonyi Nándor szakszerü ismertetőjével ellátva (aki sürün hálálkodik Ponori Thewrewk Aurélnak csillagászati segítségéért). A másik az 1978-as Fred Hoyle “Stonehenge-től a modern kozmológiáig” kötet, melynek 5-61. oldalán történeti és csillagászati szemmel elemzik az építményt. Ezekben az építési periódusok precíz helyszínrajzai is segítenek az értelmezésben.

Ajánljuk...