174. Herrmann, Joachim: SH atlasz. Csillagászat.

{mosimage}

Kapható a könyvesboltokban.

Az első kiadás 1973-ban jelent meg Németországban. A csillagászat tudományának folyamatos változása miatt átlagosan két évente, átdolgozva, újra és újra kiadják.
A magyar nyelvű kiadás (1992, 1994, 1996) mindig a legutóbbi német változatot követte. A fordítók némi magyar vonatkozásokat azért be-be csempésztek. Az egyes kiadások méretben, kivitelben, sőt oldalszámban sem különböztek. Egyes fejezetek kisebb részei kerültek frissítésre. A könyvek szövege nagyrészt azonos maradt, az illusztrációk úgyszintén.
A csillagászat alapvető tudnivalóit sorolja fel: táblázatokkal, grafikonokkal, képekkel, csillagtérképekkel, nívós és mégis közérthető szöveggel. Az egyes jelenségek, objektumok, témák ismertetését nem betűrendben hozza, azaz nem lexikon. Ez itt enciklopédia, tematikusan halad: csillagászattörténet, szférikus csillagászat, bolygórendszerünk, csillagok, Tejútrendszer, extragalaxisok, kozmológia fejezetekkel.
Legvégül a csillagos ég áttekintő térképei évszakonként, azaz áttekintően. Majd az egyes csillagképek, mind a 88 darab következik, az Ursa Minortól kezdve és egyre délebbre haladva. A kis csillagkép-térképek határmagnitudója: 6,5 körüli. Minden csillagkép nevezetességeit (csillagok, kettőscsillagok, változók, mélyegek) részletesen ismerteti a szöveg.

Ajánljuk...