179. Vértes Ernő szerk.: Dr. Tóth György csillagász, ny. intézeti igazgató hagyatéka.

{mosimage}

A kiadvány 100 példányban készült, kereskedelmi forgalomban nem kapható.

Dr. Tóth György, (a Szombathelyhez csatolt) Herény régi csillagászati hagyományait és csillagvizsgálóját újjáélesztő csillagász: kortársunk volt. Láthattuk országos rendezvényeken, és a közelebbi és távolabbi amatőrcsillagászokkal is élő, közvetlen kapcsolatot tartott. A Vas megyében olyan jól működő amatőrcsillagászati egyesületnek alapítója, lelkes tagja, segítője volt.
Habent sua fata (astronomii) libelli. A (csillagászati) könyveknek megvan a maguk sorsa. A vidékre került csillagász egész életében gyűjtötte, kapta, vette, olvasta (néha maga is írta) a természettudományos könyveket. Másfél szobás lakásának minden négyzetcentiméterét elborították a könyvek. Az 1999-es teljes napfogyatkozást még átélő, de utóbb betegeskedő Gyurka úgy végrendelkezett, hogy minden csillagászati és természettudományi könyve legyen a Gothard Amatőrcsillagászati Egyesületé. 2001. február 24-én nyugodtan távozhatott a herényi temetőben pihenő Gothardok mellé: könyvállománya jó kezekbe került. Könyveit az egyesület átvette, rendezte, felleltározta, és a megyei művelődési központban helyezte el. Azonnal megalakult a Dr. Tóth György Emlékbizottság is, mely szellemi hagyatékának gondozását vállalta. Ennek első jele: ez a kötet.
A jegyzékben szereplő magyar könyvek a hazai csillagászat és amatőrcsillagászat könyvkiadását reprezentálják. A más (angol, francia, román, spanyol, latin, német, orosz, cseh, szlovák) szakkönyvek a modern csillagászat iránti érdeklődést mutatják. Ne felejtsük el: talán a legutolsó magyar csillagász volt, aki nem jutott Internet-közelbe. Neki a könyvek és folyóiratok papíros lapjai szolgáltattak minden hírt. És most majd: ezek a könyvek az utána jövő generációnak segítenek eligazodni az égen.
Az ám! Mi lesz a sorsa a te csillagászati könyveidnek? Te kire hagyod majd?

Ajánljuk...