36. Horváth Tibor – Tuboly Vince : Volt egyszer egy napfogyatkozás…Hegyhátsál, 1999. augusztus 11.

{mosimage}

Kapható Tuboly Vince (9915. Hegyhátsál, Fő u. 19.) címére 500 Ft, piros postautalványon történő elküldése által.

Amint a könyv címe is mutatja: megtörtént a nagy égi esemény, lehet írni az akkor történtekről. Amíg a jelenség előtt 12 könyvet nyomtak és árusítottak a teljes napfogyatkozással kapcsolatban: az esemény után csak 3 könyv került forgalomba (eddig).
Elsőként a Vas és Zala megye határán élő hegyhátsáliak készültek el kötetükkel. Ebben precízen feldolgozva megtalálható minden, amit itt (a Scutum Csillagvizsgálóban) észleltek, mértek, megfigyeltek, lefényképeztek. És persze maga a nagy élmény!
Persze mindezt jól elő kellett készíteni. Megszervezni ki, mit, milyen műszerrel észlel, mit csinál. Aztán fogadni kellett a környékbeli amatőrcsillagászokat és családtagjaikat: közel 100 főt. Helyt kellett állni a fogyatkozás alatt, főként annak legfontosabb 2 percében. Majd a sok mérés adatát feldolgozni, könyvbe szerkeszteni, kinyomtatni.
Minden elképzelhető megfigyelés benne van a könyvben: fényképezés, szűrőzés, kivetítés, videózás, CCD, színképelemzés, polarizációs mérések, fénymérések, camera obscura, hőmérsékletmérések, légnedvességmérések, fényerő és megvilágítás-mérések, globális sugárzás, fotoszintetikus sugárzás, sugárzási egyenleg mérések, szélsebesség, fény-és színváltozások, protuberancia észlelések növénytani és állattani megfigyelések (latin megnevezésekkel is).
A hőmérsékletmérések 10, 48, 82 és 115 méter magasban is folyamatosan történtek, erre a célra a közeli tévéátjátszó tornyára tett műszerek szolgáltak.
A könyv 29 fekete-fehér és 18 színes képet közöl kitűnő minőségben.
Megható Dr. Tóth György szombathelyi csillagászt olvasni és látni a képeken, amint élete utolsó napfogyatkozását figyeli itt!
Megható olvasni a 13.oldalon: Ezért az egy jelenségért érdemes volt a XX. század végén élni, és magyar amatőrcsillagásznak lenni!”
Jól megszervezték és ledokumentálták ezt a hegyhátsáli napfogyatkozást! Horváth Tibi azt mondta: ha sikeresen leészlelik a jelenséget, egy jókora sziklát hozat a háza elé és rávéseti: ekkor és itt és kik látták a teljes napfogyatkozást, ezzel állítva emléket az itt történteknek. Nos ez megtörtént: EZ A KÖNYV: maga az a szikla!
A könyv a jövőbe is tekint: máris közli a 2006. márc. 29-i teljes napfogyatkozás adatait és térképet Egyiptom és Törökország azon részéről, ahol a csoda megismétlődik!

Ajánljuk...