180. Vanek Zsuzsanna szerk.: A Végtelenség Kezdete” Szerencsés És Szerencsétlen Napok Egy Óegyiptomi

{mosimage}

Kapható a könyvesboltokban. Megvásárolható az Élet és Tudomány Szerkesztőségében (Budapest, VIII. Bródy Sándor u. 16. munkanapokon 10-15 óráig, {eltud@elender.hu}) is.

A gyönyörű, egészoldalas, színes képekkel illusztrált és különleges tartalmú könyv elején: bemutatja az óegyiptomi naptárat. Innen ered minden naptár, a mienk is. Már 5000 évvel ezelőtt is 365 napos volt az év hossza. Ezeket évszakokra tagolták. A 12 hónap mindegyike azonos hosszúságú volt, bár a hónapokat hetek helyett 3×10 napra osztották fel. A napok is 24 órásak voltak. Az egyiptomi köznépnek párezer évig megfelelt ez a naptár. A csillagászkodó papságnak meg az újév kezdetét jelezte és szabályozta a Szóthisz (Szíriusz) heliákus kelése, és elszórakozhattak azzal a fránya 14 napos többlettel.
Az idő, a fény, az éjjel, a mindenség teremtése, az ég forgása, a levegő, az ősóceán teret adott több tucat istennek és azok leszármazottainak. Legfőképpen a minden reggel újjászülető, napközben erős fényt árasztó, és minden este éjbe hulló Ré korongja foglalkoztatta az egyiptomiak fantáziáját. A könyv áttekintően mutatja be ezt a hit-és istenkavalkádot.
A lényeg persze a részletes naptár: az év minden egyes napjának adatai, ünnepei, és a mindennapi élettel kapcsolatos jótanácsok. Égitesteket, istenségeket is emleget, ám nem kell rögtön asztrológiára gyanakodni: egyszerű, ártalmatlan dolgok, sokszor még hasznosak is. Óvakodj a nílusi krokodiloktól! Ne menj a tűző napra! Étkezz változatosan! Ezen a napon ne egyél egeret! Ne beszélj senkivel megemelt hangon! És a legkellemesebb jótanács: Ezen a napon ne tégy semmit!
Ki tudja, mennyire vették komolyan a naptárt az akkori olvasók? Mennyi volt ebből nekik is csak játékos szórakozás? Nézzünk ma körül: a mi kortársaink milliói is használják a napi asztrológiai jóslatokat, mai újságjaink és a média naponta közöl horoszkópokat. Így ne nevessük ki ezeket a jó 32 évszázaddal ezelőtt élt embereket!

Ajánljuk...