2. Galántai Zoltán: Marscsatornák, idegen világok, angyalok, földönkívüliek. A földönkívüli élet kut

{mosimage}

Könyvesboltokban kapható, a Pesti Szalon Könyvkiadótól (1061. Budapest. Andrássy út 16.) rendelhető.

A cím kissé hatásvadászó. Ám a könyv egy komoly csillagászati munka, olvasmányos stílusban. A régiek (Lucretius, Arisztotelész, Lukianosz, Dante, Cusanus, Bruno) vélekedése ez égitestekről és lakóikról. Galilei távcsöveinek és Kepler törvényeinek hatása a lakott világok sokaságára. A csillagászat komoly és komolytalan felfedezései (szférák zenéje és a Jupiter lakott volta Keplernél, a Vénusz holdjának észlelése évszázadokon át, a Merkúron belüli bolygó megfigyelése, Herschel erdőket lát a Holdon, csatornahálózat a Marson, a Vénuszon (!) és a Merkúron….stb.)
Szórakoztató csillagászattörténet ez, csetlésekkel, botlásokkal együtt. A 20-dik századra is jut ebből: Hörbiger jégvilág- elmélete, a járványokat okozó üstökösök, plazmalények élnek a Napon, sőt a ma oly újszerű felfedezés is legalább 100 éves: a meteoriteken utazó mikroorganizmusokról külön fejezet szól.
A könyv külön érdeme még a szép és ritkán látható csillagászati metszetek szerepeltetése. Világképek, műszerek, távcsövek, bolygórajzok (Cassini, Huygens, Schiaparelli, Lovell, Brenner) holdrajzok (Galilei, Hevelius, Grimaldi, Schröter) ittléte örömöt ad az észlelő amatőrcsillagász olvasónak is.

Ajánljuk...