22. Mizser Attila szerk.: METEOR csillagászati évkönyv 2000.

{mosimage}

Megrendelhető a Magyar Csillagászati Egyesület (1461. Budapest, Pf. 219.) postacímén, rózsaszín postautalványon 1100 Ft (tagoknak 1000 Ft) elküldésével, hátoldalon a tétel megnevezésével. Kapható a Műszaki Könyváruházban (Budapest, VI. ker. Liszt Ferenc tér 9.) is.

A 2000-re vonatkozó táblázatokat kiegészítik az 1998-ban látott üstökösök, a csillagképek latin és magyar nevei, egy csillagkatalógus és a meteorrajok jegyzéke. Külön újítás, hogy nemcsak az este 9 órakor látható égboltot mutatják be kis csillagtérképeken — hanem gondolva a korán kelőkre és az álmatlanságban szenvedőkre — a hajnali 3 órás égállást is!
A csillagászat legújabb eredményeit követő nagy cikkek: Taracsák Gábor: Mi kezdődik 2000-ben? Kereszturi Ákos – Sárneczky Krisztián: Célpont a Föld – kisbolygók a láthatáron.
(Ebből egy megnyugtató idézet: A km-es kategóriájú objektumok becsapódásai egyenletesen elosztva évente 2000-3000 halálesettel járnának. Ez a szám önmagában talán nem tűnik soknak, ám a probléma abból adódik, hogy a pusztulás egyszerre történik, azaz egy ilyen becsapódás nyomán 1—3 milliárd ember halna meg.” Bartha Lajos: Régi égbolt-megfigyelések szerepe a mai kutatásban.
Majd az MCSE, MTA CSIKI, ELTE CSTSZ, Szegedi Csillagvizsgáló, Budapesti Planetárium éves beszámolója következik.
Végül Taracsák Gábor a csillagászati évkönyvek 1986-1999 közötti cikkeit, táblázatait ismerteti témakörönként. A legtöbb cikk asztrofizikai volt, a második helyre a Naprendszer, planetológia került. Egy ilyen összeállítás is arra mutat: igenis hasznos régebbi évkönyveket venni, gyűjteni, olvasni, mert óriási tudáshalmaz lapul ezekben a “lejárt” kötetekben.
És ez történelmünk első olyan csillagászati évkönyve, amelyben magyarországi teljes napfogyatkozás fotók szerepelnek.

Ajánljuk...