219. Gribbin, John: Az idő születése

{mosimage}

Könyvesboltokban kapható.

Cinikusan kezdem: a könyv ismerteti azt az 1997-es nagy felfedezést, melyet hosszú kutatás, a Hubble űrtávcső és a világ csillagászainak megfeszített munkája hozott létre és így hangzik: “A világegyetem nem fiatalabb, mint a benne található csillagok!”


Na, én ezt megmondtam volna egy piros nagyfröccsért cserébe!


De félre a tréfával! Ezen könyv csillagász szerzője végigvezeti az olvasót a világegyetem korának kutatásán. Mikor is volt az ősrobbanás? Mennyi a Hubble idő? Milyen korúak a legöregebb csillagok? Mekkora a Hubble állandó?


1986-os könyvében Gribbin még az ősrobbanás tényét bizonygatta. 1999-ben ez már nem szorult bizonyításra. Csak az, hogy mikor volt? 1996-ig az ősrobbanástól máig tartó időszak kisebbre adódott, mint a legöregebb csillagok korának csillagfejlődésből számított jó 15 milliárd éve.


Aztán 1995-1996-ban újra kalibrálták a cefeida és a szupernova távolságskálákat. 1998 tavaszáig vezeti le a történetet, akkor a Hubble állandót 50-re, az ősrobbanást 20 millárd évre tornázták fel. Ebbe már belefért a csillagok kora.


A szerző belülről és vastagon benne volt ebben az akcióban és elégedetten dőlhet hátra: nem omlott össze az egész ősrobbanás elmélete!


A könyv szakmailag magas fokú, felnőtteknek, egyetemistáknak szól, de közérthető nyelven. Ha akarom csillagászattörténeti munka is. Nem csak Galilei, Descartes, Newton, Kepler, Kelvin, Eddington, Einstein vallanak a világ koráról hanem az elmúlt századból: De Sitter, Humason, Shapley, Hubble, Friedman, Lemaitre, Sandage, Arp ilyenirányú véleménye is olvasható.


A könyvet külföldi és külön magyar nyelvű ajánlott irodalom egészíti ki.

Ajánljuk...