238. Dancsó Béla: Holdséta

{mosimage}

Vásárolható a könyvesboltokban. Megrendelhetõ közvetlenül a kiadónál is. A Meteor folyóirat elõfizetõi (azaz az MCSE tagjai) 2004. szept. 10-ig 4000 Ft-os kedvezményes áron vásárolhatják meg a kötetet a kiadó könyvesboltjában (Novella Könyvkiadó és Kömyvkereskedelmi Kft. 1132. Budapest, Visegrádi u. 11. telefon és fax: 339-8617). Ugyaninnen a könyvet utánvétellel is megrendelhetik 5000 Ft-ért a kiadó e-mail címén (novellakft kukac chello.hu). vagy telefonon vagy faxon.

Az 1960-as és 1970-es években élõ távcsövezõknek nem adódott ennyiféle csodás és rendkívül ritka égi jelenségsorozat, mint manapság. Nekik “be kellett érni” azzal a megismételhetetlen folyamattal, ahogy az Emberiség a Földrõl kiáramlik az Égre. Akkor is minden évben történt egy-két ritka esemény, elsõség, rekord, nagy élmény, de az ûrkutatásban. Ember repül a világûrben, sétálgat kinn az ûrben, ûrhajók összekapcsolódnak, emberek körülrepülik a Holdat, szemükkel látják a túlsó oldalát, leszállnak rá, mászkálnak a felszínén, kocsikáznak, kõzeteket gyûjtenek. Utóbbiakat (és persze magukat) visszafuvarozzák a Földre.


1961-1972-ig tartottak a csodás évek. Minden esemény a Hold elérését szolgálta. A csúcspont: 1969. júliusa, amikor elõször léphetett ember egy másik égitestre! 6 expedíció volt sikeres, így 12 ember lábnyoma maradt a holdfelszínen. Egyszer abba kellett hagyni ezt: erre 1972. decemberében került sor. Azóta a Hold újra az, ami régebben volt: az éjszaka romantikus lámpása, a csillagászok réme, néha a Nap letakarására jó.


Egy vastag, szép nyomdatechnikájú, bõségesen illusztrált könyvet kapunk. Persze a szövege az igazán informatív, lendületes, jól megírt, élvezetes olvasmány. Nem sablonos a nyelvezete, hanem élénk jelzõket használó, talán a nagyszabású vállalkozás tiszteletére. Hatalmas anyaggyûjtéssel szedhette össze a szerzõ az Apollo program egészét, elõzményeit és utózmányait. A tudományos, a mûszaki, a szervezési, a pénzügyi hátterét az egész vállalkozásnak. És a legfontosabbat: a politikai összefüggéseket, a hidegháborús ûrversengést. Ami lehetõvé tette emberek Holdra juttatását, és ami megakadályozta az errõl szóló magyar könyv megjelenését. Azt hihettük: örökre.


Ám, itt az olvasmányos könyv: amely szép szavakkal szól errõl a technikai bravúrról, az emberiség nagy kalandjáról, reményeirõl, dicsõségérõl. Aki nem élt akkor, az is átélheti ismét: olyan aprólékosan benne van minden: a gyártóépületek, a hordozórakéták, az ûrhajók, a holdkompok, a mûszerek, az ûrhajósok életrajza, a történések, a párbeszédek, az emblémák, a leszállóhelyek kiválasztása, geológiája, a kõzetek elemzése, a Hold keletkezéstörténetének megfejtése. Aki már élt akkoriban: az ezeket a kis részleteket talán tudhatta innen-onnan, persze csak részben, persze csak bizonyos színû szûrõn át. Neki meg a nagy összefüggések, folyamatok tárulnak fel, illetve állnak össze kerek egésszé, válik érthetõvé sok minden.


Legyen ott a könyvespolcunkon ez a könyv! És ha valami földi bajunk miatt elkámpicsorodnánk: emeljük csak le, olvassunk csak bele! Volt ám fajunknak dicsõ kora, amikor nagyok voltunk, olyan nagyok, hogy a Holdig értünk! Amikor a szomszéd fiú a Holdon járkált…

Ajánljuk...