25. Bödők Zsigmond: Az ezredvég napfogyatkozása. 1999. augusztus 11. Amit az 1999-es magyarországi n

{mosimage}

Kapható (volt) könyvesboltokban és sok más helyen.

Az 1999-es teljes napfogyatkozást előzetesen ismertető könyvek közül ez jelent meg legkorábban (emlékezetem szerint már 1998 májusában!), így sokáig vásárolhatta az információra éhes közönség. Sok helyen, sokan árusították és mivel sosem vált hiánycikké — valószínűleg újra és újra utánnyomták.
A Csallóközben élő Bödők Zsiga a hazai amatőrök jó ismerőse. Nagyon jó könyvet tett le asztalunkra: szövege jól van megírva. Se kevesebb, se több, mint amit egy átlagosnál érdeklődőbb embernek tudni kell a fogyatkozásokról (mert itt nem csak a napfogyatkozások, de a holdfogyatkozások, Merkúr- és Vénusz-átvonulások, a Hold bolygófedései leírásra kerülnek, sőt a 21-dik századi ilyen jelenségek pontos ideje is belekerült).
Persze főként a teljes napfogyatkozásokat ismerteti, leginkább az augusztus 11-én láthatót, melyről több térképet is közöl mellékletként. Leírja, miket láthatunk, miket kell észlelnünk, hogyan kell fotóznunk.
A vékony kötet jó technikával készült és nagyon látványos a képanyaga.
Értelmes, gusztusos, szép ez a könyv. Csak a 10. oldalon láttam egy hibát: hiszen a legközelebbi teljes napfogyatkozás nem 2075- ben, hanem 2081-ben lesz hazánkban. De nekünk ez már olyannyira mindegy!

Ajánljuk...