28. Forgács József: Teljes napfogyatkozás Magyarországon.

{mosimage}

Könyvesboltokban kapható (volt).

Az 1999 júniusában megjelent könyv két fő részből áll.
Az első rész (9-66. old) csillagászattörténeti időutazás a múltba: 1842 júliusába. Az akkori magyarországi teljes napfogyatkozást mutatja be korabeli szerzők, szemtanúk tollából, az akkori napilapok, hetilapok, kiadványok cikkeinek betűhív közlésével. A haza több millió lakosa látta a teljes napfogyatkozást, több tucat érdekes, tudományos szempontból is izgalmas leírást olvashatunk itt. A szöveg közé szúrt korabeli metszetek teszik érdekesebbé a tanulmányt (amely párját ritkítja, mert még sem ezt, sem más hazai napfogyatkozást nem dolgoztak fel ennyire alaposan és teljesen). Ennek a résznek pontos, szép, gondosan dokumentált és mégis szórakoztató a stílusa.
A második rész (67-90. old.) időutazás a jövőbe: 1999 augusztusába. Az akkor bekövetkező magyarországi teljes napfogyatkozást mutatja be. Leírja a jelenség alapjait, látnivalóit, észlelési lehetőségeit, stb. Ennek a résznek elég egyéni a stílusa, egyesek még harsánysággal is vádolhatnák a szerzőjét — no de hát: a jelenség maga az: egyedi, megismételhetetlen, szuperlatívuszokat nem nélkülöző! Ki nem lett izgatott azokban a hetekben, napokban, percekben?
A fényezett papírra jó nyomdatechnikával nyomtak. A metszetek hangulatosak, a színes ábrák jók. Közben bőséges lábjegyzetek, a végén táblázatok teszik teljessé a könyvet.
Éljenek a csillagászok! Éljen az égkémi tudomány! Csakugyan pontosan bekövetkezett az általuk megjósolt napfogyatkozás oly pompásan és teljesen, mint mondva volt, oly pontosan és perczig híven, mint kiszámíttaték…” írják 1842 után. Ezt megismételjük most: 1999 után.

Ajánljuk...