32. Almár Iván: Teljes napfogyatkozás 1999. augusztus 11.

{mosimage}

Őrmester! Rendeljen el sorakozót! Mindenki, egy szál védőszemüvegben vonuljon a napfogyatkozás megtekintésére a laktanya udvarára! — hangozhatott el sok hazai helyőrségben a vezényszó, ezen a verőfényes szerdai délelőttön.
Nos, a kezünkbe került kiadvány bizonyítja: még a magyar hadsereg sem bízott semmit a véletlenre. A vezérkar jónak látta egy kis ismertető füzettel tájékoztatni a katonaság alkalmazottjait, beosztottjait, bakaruhába öltözöttjeit: a teljes napfogyatkozásról. A napfogyatkozás előtti hetekben aztán ez alapján foglalkozásokon ismertették a jelenséget a legénységgel.
Felkérték Almár Ivánt az ismertető összeállítására. Külön kihangsúlyozva: nagyon általánosan, közérthetően, sőt a legegyszerűbb módon írja le a jelenség elméleti és gyakorlati tudnivalóit. Mint Almár Iván közölte: ez volt a legnehezebb: röviden, a témához abszolút nem értőknek az alapvető ismereteket megírni.
A szöveg a felkérésnek abszolút megfelelt és mégis szakszerű, érdekes, a lényeget ismertető. Van itt történelem, geometria, fizika, csillagászat. Milyen lesz a várható időjárás? Kell-e félni a fogyatkozástól? Végén hazai városokra vonatkozó táblázatot közöl az időpontokról és térképekkel teszi szemléletessé a kiadványt.
A kiadvány elérte célját: Magyarország katonái között nem tört ki pánik, a laktanyákban lévők is fegyelmezetten figyelhették meg a ritka jelenséget. Nem érkezett sehonnan sem hír, hogy pl. géppisztoly sorozatokkal próbálták volna eltávolítani a fénylő Nap elé lopakodó sötét valamit”!

Ajánljuk...