275. Ranzani Gianluca: Az Univerzum atlasza

{mosimage}

Kapható a könyvesboltokban, többek között a Polaris Csillagvizsgáló könyvesboltjában is.

Egy újabb, nagyméretű (25 x 30 cm-es), szép kiállítású album és atlasz a csillagászat iránt érdeklődőknek, immár 2. kiadásban. Közelítsük meg a tartalmat hátulról, előrefelé haladva!


Két nagy, az északi és a déli eget áttekintő csillagtérkép után bemutatja egyenként is valamennyi, azaz mind a 88 csillagképet. Betűrendben, láthatóságukkal, történetükkel, kis csillagtérképekkel (vigyázat: az északi irány össze-vissza állhat!), a bennük látható csillagokkal (5,5-6,0 mg határig), színeikkel, mély-egekkel, változókkal, a nevezetességek szöveges ismertetésével. Ez a 170-212 oldalak közötti rész nagyon hasznos lehet az égi tájékozódásra, a kezdő amatőrcsillagászok égen való első lépéseinek segítésére.


A csillagok és galaxisok fejezet az egyes objektumtípusok (csillagok, változócsillagok, kettőscsillagok, nóvák, nyílt csillaghalmazok, gömbhalmazok, ködök, szupernóvák, galaxisok, galaxishalmazok, Lokális csoport) ismertetését, és legszebb képviselőik képeit mutatja be. A legfontosabbak, legfényesebb objektumokról külön kis katalógusokat is ad. Ezt a részt az Univerzum nagyléptékű szerkezete és a kozmológia alapjai zárja.


A Naprendszer fejezetben találjuk azt a sok szépséget, amire fény derült az elmúlt évtizedek űreszközeinek köszönhetően, és szakszerűen megtudjuk, amit tudni illik. Itt talán jó lett volna még bemutatni: amatőr eszközökkel miket láthatunk az egyes bolygókon? Mert így a szinte karnyújtásnyira lévő bolygótársaink tűnhetnek az ég legmisztikusabb objektumainak.


A szerző csillagász, a Milánói Planetárium előadója, az olasz csillagászati-ismeretterjesztés aktív tagja. Könyvének legnagyobb értéke a sok, jól összeválogatott, szép, csillagászattörténeti értékű vagy a legkorszerűbb eszközökkel készített illusztráció és fénykép (250 fénykép és több mint 300 rajz van a kötetben), mindez kiváló nyomdatechnikával előadva.

Ajánljuk...