31. Top-O-Gráf szerk.: Napfogyatkozás ‘ 99. Csillagtérkép.

{mosimage}

Kapható volt több helyen (könyvesboltok, újságosok, benzinkutak) illetve az AGÁT KFT (1063. Budapest, Szív u. 14. Telfax: 322-1410,
{mail@topograf.hu} , {www.topograf.hu}) címén.

Kiterítve sem túlságosan nagy: 240×280 mm méretű lap két oldala. Ez leporellóként 18 részre van hajtogatva, így csaknem minikönyv: 48×80 mm méretű kis kötet, kartonborítóban. Valóban mellényzsebben lehet hordani! Persze ez is térkép” kategória, de a teljes napfogyatkozás egy kicsi, de kedves emléke. Érdemes a megőrzésre és a megemlítésre.
Egyik oldala Magyarország 1:1,6 milliós léptékű autóstérképe, melyre a teljes fogyatkozás sávja van rajzolva. Tulajdonképpen nemcsak a fogyatkozáskor volt jó, hanem azóta is remekül lehet autóstérképként használni. (Persze amikor felkiált az ember: “Most értük el a 2 perces sávot!” – furcsán néznek a kocsiban ülők. Pláne ha az ember oldalt néz, a nyugati horizontra: lehet-e valamit sejteni, hogy jön a holdárnyék!?)
Másik oldala egy csillagtérkép. Felirata szerint ez: “Az északi égbolt 1999. augusztus 11. 12.50”, ám valójában a hazánkból egész évben látható teljes eget bemutatja kb. 5 mg-os határig. Oldalt csillagképjegyzék. Tulajdonképpen ez a csillagtérkép is jól hasznosítható bármikor. A térképen a Hold, Merkúr, Vénusz, Mars, Jupiter, Szaturnusz helyzete mellett az Uránusz, Neptunusz, Plútó is jelölve van a totalitás perceire számítva.
A kiadó sok ilyen pici zsebtérképet adott már ki városainkról, tájegységeinkről. Ez a mostani kedves emléket állít a napfogyatkozásnak és végül is éjjel-nappal használható: nappal kocsikázás közben az autóstérkép, éjjel a csillagos égen való tájékoztatásra a csillagtérkép.
Ennyire kisméretű, ingzsebben hordható csillagtérkép úgyse jelent meg még nálunk.

Ajánljuk...