35. Nagy Mélykuti Ákos: Az ezredvég napfogyatkozása.

{mosimage}

Kapható a Pécs-Baranyai TIT (Bajnáczkyné) (7621. Pécs, Felsőmalom u. 10.) címére piros postai pénzesutalványon feladott 150.-Ft-ért, hátoldalon a tétel megnevezésével.

Na ez az utolsó könyv, ami a napfogyatkozás előtt megjelent!
Minőségében egyáltalán nem utolsó, mert nagyon szép színes borító fedi a jól tördelt, és nyomtatott belsőt. A szöveg az általános alapvetéseket és érdekességeket leírja a fogyatkozásokról, a Napról, a napfogyatkozás megfigyeléséről. A 21 ábra és kép jó minőségű.
Alulmúlhatatlanul utolsó ez a könyv, mert bár a szerző már áprilisban leadta a kéziratot: még 1999. augusztus 10-én este is dolgoztak rajta a nyomdászok és csak augusztus 11-én reggel (szerencsére munkanap volt!) szállították ki a pécsi planetáriumba. Akkor is volt valami kifogás, így ismét visszavitték a nyomdába. Eközben a planetárium udvarán, teraszán, csillagdája körül már gyülekezett a Pécsett 99,7 %-os fogyatkozást látni kívánó tömeg. Mikor a könyv tökéletes példányai végre ideérkeztek, már elkezdődött a fogyatkozás. A kötet árusítása így már az egyre erősebb holdárnyék félárnyékában kezdődött és folyt. A közel 400 résztvevő egészen a maximális fázis beköszöntéig vásárolta a könyvet!
A szerző 20 éve jó barátom, de azért rosszul esett, hogy a könyv 21. oldalán felhívja az érdeklődőket: a totalitást megnézni bárhová utazzanak, csak Paksra ne! Ezért nagyon örültem, hogy a könyv ennyire az utolsó pillanatban jelent meg: mert akkor mi pécsiek, mind Pakson voltunk: az általunk szervezett napfogyatkozás-táborban!

Ajánljuk...