Éleslátás binokulárral

Gyakorlatilag nincs olyan ember, akinek a két szeme azonos élességgel látna. A szabad szemes látásnál ez kevésbé vehető észre, de az ikercsöves távcső, 8-10 szeres nagyítása esetén, már komoly látászavart és életlenséget tapasztalunk.
A csillagászati zsargonban binoklinak nevezett műszert a következő sorrendben kell saját szemünkhöz állítani:
Csukjuk be jobb szemünket, majd bal szemmel nézzünk a távcső bal okulárján keresztül egy távoli házra vagy villanyoszlopra. (A bal oldali okulár fix rögzítésű, nem állítható, ezért ne tekergessük!)
Érintsük meg a két cső között található állítócsavart, amivel az okulárokat egyszerre (szinkronban) tudjuk előre-hátra mozogatni. Fordítsuk ezt a közös állítócsavart lassan jobbra vagy balra egészen addig, amíg a bal szemmel a legélesebb képet nem láttuk.
Most engedjük el az állítócsavart és csukjuk be bal szemünket, ugyanakkor jobb szemmel a jobboldali okuláron keresztül nézzük ugyanazt a távoli képet, amit előbb bal szemmel láttunk. Valószínűleg homályos lesz a kép, ezért a jobb oldali állítható okulárt addig fordítsuk finoman jobbra vagy balra, míg itt is élesen látjuk a tájat.
Ezzel minkét szemünkhöz beállítottuk az okulárokat, így a továbbiakban a közeli és távoli célpontokat csak a központi állítócsavarral kell élesre állítani. A későbbiekben kerüljük az állítható okulár érintését, kivéve akkor, ha előttünk más használta a távcsövet és emiatt újra kell végeznünk a fent ismertetett beállítási sorrendet.

Ajánljuk...