“Marsutazás” a Devon-szigetre – I. rész

A fent említett két kutatóállomást jelenleg az 1998. 08. 15-én megalakult Mars Társaság (Mars Society) üzemelteti. Alapító Okiratát több mint hétszázan írták alá – tudósok, mérnökök, tanárok, tudományos-fantasztikus újságírók és sok hétköznapi ember – az USA Boulder városának Colorado egyetemén rendezett alapító kongresszuson. Azóta számos ország csatlakozott a több ezer fős non-profit szervezethez, amelynek fő feladata, hogy az emberiség érdeklődését a Mars bolygó felé irányítsa. A szervezet igyekszik újabb űrszondákkal a bolygó  kutatását előmozdítani és a kapott eredmények megismertetését fokozni. Ösztönzi a mielőbbi, emberes mars-utazás megvalósítását, előrevetítve a jövő mars-asztronautáinak letelepedését a vörös bolygón.


{mosimage}


A kutatóállomásokon úgy viselkednek az emberek, mintha a Marson lennének, és azt tesztelik, hogy a külvilágtól elzárva milyen problémákba ütköznek az életfenntartó és tudományos tevékenység során. Kereszturi Ákost a Magyar Csillagászati Egyesület elnökségi tagjaként ismerem, aki második kutatóútját is a Magyar Űrkutatási Iroda, a Telescopium Kft., a Csodák Palotája és a Pro Renovanda Alapítvány támogatásának köszönhette.
Az expedíciónak egy Mars utazáshoz hasonlóan – az űrruhától kezdve az élelemig – mindent magával kellet vinnie. Repülőútjuk a kanadai Ottawába, majd a Baffin szigeti Iqaluit városába vezetett és innét érték el a kutatóállomáshoz legközelebbi Resolute városát. A rengeteg csomagot egy kisebb repülőgépre pakolták, és rövidesen a Devon szigeten található 20 kilométeres Haughton kráter sziklás talaján landoltak, ahol félévig a nyári éjjelek is napsütésesek.

Ajánljuk...