2010. június – Lampionok az égen

Hazánkban két évvel ezelőtt jöttek divatba az esküvők, baráti összejövetelek, partik alkalmával eregetett világító lampionok, melyek lassú éjszakai égi vonulása sokakat megtéveszt, gondolkodóba ejt. A betelefonálók általában arról számolnak be, hogy narancssárga fények vonulnak az égen kelet felé, a legnagyobb csendben. “Egészen biztos, hogy nem műholdak és nem repülők”. Kézenfekvő, hogy, ezek bizony ufók lesznek!

Amikor felvilágosítjuk az érdeklődőket, hogy ezek a titokzatos repülő testek egyáltalán nem titokzatosak, hanem csupán egy újabb, a Távol-Keletről átvett szokás látványos eredményeit figyelhetjük meg, általában csodálkoznak, de elfogadják a magyarázatot. Vannak persze, akik továbbra is kételkednek a világító lampionok létezésében, számukra íme egy magyarázat az egyik forgalmazó honlapjáról:

“Küldd fel a fényed az égre!

Könnyed, látványos és felejthetetlen – íme a repülő lámpás. Nemcsak születésnapok, esküvők és baráti összejövetelek sugárzó fényű dísze lehet, de tartalmas családi program is: a lámpás reptetése kicsiknek és nagyoknak egyaránt élmény.

Mi is ez valójában? A repülő lámpás egy papírból és bambuszból készült ballon, amelynek belsejében a láng felmelegíti a
levegőt, s így az felszáll többszáz méter magasba, akár egy hőlégballon. A láng gyönyörűen megvilágítja a lámpást, ha pedig egyszerre többet engedtek fel, a látvány egyszerűen varázslatos.”

Nincs tehát semmi titokzatos az éjszaki égen “kötelékben” vonuló fénypontokban. Tekintettel arra, hogy általában egy időben eresztik őket fel, repülésük rövid perceiben is kisebb-nagyobb távolságban maradnak egymástól. Akinél éppen van kisebb kézi látcső, talán még a pislákoló lángot is megfigyelhetik a lampionok alján.

20100601-vilagito-lampion

Egy világító lampion szakszerű indítását láthatjuk ezen a videón, egy tömeges lampioneregetést pedig ezen a linken csodálhatunk meg.

Linkajánló

Ufó helyett lampionok…

 

Ajánljuk...