2011. január – Tíz év, tíz kép

Az elmúlt tíz évben számtalan érdekes égi csillagászati jelenség zajlott a Polaris egén, és számtalan földi eseménynek adtunk otthont. Természetesen mindezekről rengeteg felvétel készült – ezekből szemezgetünk, kiragadva egy-egy jellemző eseményt.

Első nyilvános bemutatónk 2001. január 9-én volt, egy csodaszép teljes holdfogyatkozás kapcsán. A kupolában Sárneczky Krisztián lelkesülten magyaráz az érdeklődőknek.

 

Változócsillag-észlelők találkozója 2002 májusában. Az előadó: Kereszty Zsolt

 

Sarki fény a Polaris teraszáról 2003. november 20-án (Mizser Attila felvétele). Abban az évben az időjárás kegyeibe fogadott bennünket, minden sikerült: Merkúr-átvonulás, napfogyatkozás, holdfogyatkozások, Mars-közelség – és egy szép új távcső a kupolában!

 

Ellepték a teraszt az észlelők a 2004. június 8-i Vénusz-átvonulás alkalmával.

 

Óriási érdeklődés mellett indultak Dávid Gyula előadásai 2005 januárjában. Még az előtér is megtelt hallgatósággal.

 

Részleges holdfogyatkozás 2006. szeptember 7-én, szabadtéri előadásokkal egybekötve. Az előadó: Kereszturi Ákos.

 

Polaris-szakkörösök találkozója 2007. április 21-én

 

Aquincum az égre került! Bús Balázs polgármester átveszi a (107052) Aquincum jelzésű kisbolygó felfedező képpárját a felfedezőtől, Sárneczky Krisztiántól 2008. április 11-én. A kisbolygó mérete nagyjából akkora, mint az Óbudai-sziget.

 

Kisiskolások a Gyermek Naprendszert tanulmányozzák a kupolában, 2009 júliusában. Nyaranta rendszeresen fogadjuk a Szabadidő Park napköziseit.

 

Hagyománnyá váltak a december 22-i Polaris-karácsonyok. 2010. évi vendégünk Nyeső Mari volt.

 

Ajánljuk...