Asztrofotós Találkozó 2006

Talán még sokan emlékeznek a 2004. szeptember 11-én, a Polarisban tartott webkamerás találkozóra. Az akkori rendezvény kezdetben a webkamerás észlelők találkozójának indult, de végül egy általános asztrofotós tematikájú összejövetellé vált. Az eltelt két év alatt méginkább elterjedt a digitális technika — így az idén is bőséggel lesz miről beszélnünk. Találkozónk a tervek szerint három nagyobb blokkra tagolódik majd:

Az elsőben a képkészítés technikáiról, hátteréről ejtünk szót. Megismerhetjük a hagyományos filmes és digitális fotózás előnyeit és hátrányait, szóba kerül a digitális kamerák “tuningolása”, és számos más érdekesség.

A második blokkban rövidebb képfeldolgozási tippek, trükkök, módszerek kapnak helyet — “tanuljunk egymástól” jeligére. Az alapvető, de sokak által nem használt képkorrekciók módjáról, speciális technikájú színes képek készítésén át a zajtalanításon, fényszennyezés redukción át számos apró ötlet kerül ismertetésre.

Végül, de nem utolsósorban áttekintenénk a “végterméket”, azaz a jelenlevők legjobb, legújabb alkotásait. Ebben a blokkban mindenképpen számítunk minden asztrofotós aktív részvételére — különös tekintettel arra, hogy ekkor már a márciusi napfogyatkozás után leszünk. Így várhatóan sokan hoznak majd szép képeket a jelenségről.

{mosimage}
A 2004. szeptember 11-i webkamerás találkozó csoportképe

Programterv

Találkozónkat 3 nagyobb blokkra tagoljuk. A délelőtti program során elsősorban az ég alatti munkához hasznos, gyakorlatias előadásokat hallgathatunk majd meg. Az ebédszünetet követően elsősorban az utómunkálatokkal kapcsolatos témaköröket
érintünk majd, rövid bemutatók keretében.

Végül a délutáni záróprogram erősen kötetlen formában a “végtermékek” megtekintését célozza: kérjük akinek vannak saját készítésű asztrofotói, ne hagyja otthon — hozza el magával, hogy megismerhessük egymás munkáját.

Többen jelezték, hogy alapvető képfeldolgozási kérdéseik is lennének. Az utolsó blokkban erre is mód nyílik: a résztvevők szabadon kérdezhetnek, és reményeink szerint a közönség soraiban ülők között lesznek olyanok is akik ezekre választ adnak majd.

10:00 Megnyitó (Mizser Attila)
10:10 Filmre vagy digitálisan? (Éder Iván)
10:55 szünet
11:00 Canon 300D – infrában (Braskó Sándor)
11:45 szünet
11:50 A PST-ről aszrofotós szemmel (Áldott Gábor)

12:20 szünet, csoportkép, ebéd

13:00 CCD-s és digitális kamerás képek kombinálása (Braskó Sándor)
13:20 Tippek, trükkök napfotózáshoz (Pápics Péter)
13:40 Digitális varázslat vagy valóság? (Nagy Zoltán A.)
14:00 Kettőscsillagok mérése és asztrofotózás a Castor csillagvizsgálóban (Ladányi Tamás)
14:20 Hová lesznek a színek? (Nagy Zoltán A.)

14:40 szünet

15:00 Kötetlen képbemutatók, felvételek közös elemzése, újabb képek a Schwassmann-Wachmann 3-üstökösről, napfogyatkozás élménybeszámolók, fórum stb.
17:00 Zárszó

Találkozónk a PolarisTV-n keresztül a hálózaton át is követhető lesz, és örömmel látjuk az internetes hallgatóság kérdéseit, hozzászólását is! A rendezvény során az érdeklődők megtekinhetik az Az “új” Naprendszer — ahogy mi látjuk c. asztrofotós kiállítást.

A 2006. május 20-i viszontlátás reményében:

a szervezők

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Ajánljuk...