Galilei-éjszakák a Polarisban

Az akció legfőbb célja az, hogy minél több ember részesülhessen az égitestek távcsöves látványában. A Magyar Csillagászati Egyesület aktivistái járdacsillagászatra invitálják az érdeklődőket.

400 évvel ezelőtt Galilei megfigyelései és távcsöves bemutatói megváltoztatták a világról alkotott elképzeléseinket. A nagy itáliai tudós emléke előtt tisztelegve a Csillagászat Nemzetközi Éve programjainak szervezőbizottsága az október 22-24. közötti időszakot “Galilei-éjszakák” címmel látta el. Ebben az időszakban világszerte – így hazánkban is – utcai távcsöves bemutatók zajlanak. Magyarországon a “járdacsillagászati” bemutatók zömét október 22-én és 24-én tartják a Magyar Csillagászati Egyesület aktivistái.

Számos csillagvizsgáló is csatlakozott a megmozduláshoz. Budapesten a Polaris Csillagvizsgáló október 24-én rendkívüli programmal várja az érdeklődőket. Két ígéretes előadást kísérhetnek figyelemmel az érdeklődők a Polarisban 19 órától: Dr. Kiss László “Élet az Univerzumban – merre keressük?” című előadásában az exobolygók világát mutatja be. Éder Iván “Fotózzuk az Univerzumot!” című vetített képes előadásában megismerhetjük az egyik legkiválóbb hazai asztrofotóst és világszínvonalú felvételeit. Derült idő esetén “lézerkardos” csillagkép-ismertetőt tartunk a Polaris-teraszon, illetve távcsöves bemutatót a kupolában. Célpontjaink: a Hold és a Jupiter. “Fő-távcső-vezető”: Görgei Zoltán.

A Galilei-éjszakák magyarországi helyszínei:
http://www.csillagaszat2009.hu/hirek-videok/20091003-galileinights.html

Összefoglaló az április 4-én tartott járdacsillagászati bemutatókról:
http://www.csillagaszat2009.hu/hirek-videok/20090408-teljes-siker-aprilis-negyediken.html

Ajánljuk...