Szakkörösünk sikere a Gagarin-50 versenyen

„Van még valaki, aki erre nem jelentkezett?”  Ez az e-mail érkezett április legelején a Polaris szakköröseinek. Alatta pedig egy országos versenyfelhívás volt látható, amit az ELTE Bölcsésztudományi Kar Ruszisztikai Intézete szervezett abból az alkalomból, hogy Jurij Alekszejevics Gagarin 50 éve járt a világűrben

A verseny Gagarin űrutazásának az 50. évfordulóját megelőző napon zajlott. A jelentkezőket előzőleg felosztották kisebb csapatokra, mert verseny feleletválasztós formában zajlott számítógépek előtt. Így történt, hogy Bécsy Bence szakkörös társam elszakadt tőlem meg Baracki Zolitól a verseny idejére.

 

A feladatok megoldására 45 percet kaptunk, de mivel az idő is számított, ezért mindenki próbálta a lehető leghamarabb befejezni. Én nagyjából 2 percet tölthettem a 25 kérdésem társaságában, melyek elég változatosak voltak. A versenyfelhívás inkább Farkas Bertalan és Jurij Gagarin űrutazásainak a tanulmányozását szorgalmazta, de a kérdések között az is megtalálható volt, hogy melyik volt az első űrállomás, hogy hívták a Burán hordozórakétáját és, hogy ki volt a pártfőtitkár Gagarin idején. Csak akkor szembesültem azzal, hogy két csoport volt, miután kijöttem és Zolival elkezdtük megbeszélni a kérdéseket.

 

Közel egy héttel később került sor a Gagarin emlékére megrendezett kiállítás megnyitójára, amelynek keretén belül történt meg az eredményhirdetés is. A ceremónián megjelent három kozmonauta is, Farkas Bertalan, Szergej Krikaljov és Valerij Kubaszov. Mindhárman beszédet tartottak (természetesen ketten tolmácsolással), elmondták saját tapasztalataikat, érzéseiket az űrutazással és az űrprogrammal kapcsolatban. Ezzel a közvetlenséggel segítettek nekünk is visszamenni az időben, elképzelni azt az időt, amikor még nagyon kevés esélye volt annak, hogy egy űrhajós vissza tudjon térni a Földre.

Hatalmas élmény volt ezen a megnyitón részt venni, és nem csak az űrhajósok jelenléte miatt. Hihetetlenül nagy mennyiségű űrkutatási anyagot gyűjtöttek össze a tárlat idejére, aki arra jár, mindenképpen nézze meg!

De a legnagyobb meglepetés számomra csak ezután következett. második helyezett lettem. Miután átvettem az oklevelemet, az űrhajósok leültek egy asztalhoz, hogy autogramokat írhassanak. Sokan a gyermekkori könyvüket íratták alá az űrhajósokkal, sokan pedig a kiállítás meghívóját. Érdekes jelenetben volt részem, amikor Krikaljov úrhoz értem, és angolul köszöntem neki kellemes délutánt, amire ő nevetve köszönt vissza oroszul. Látta rajtam, hogy én már nem tudok oroszul egy szót sem.

A kiállításról további információk:
http://www.russtudies.hu/Aindex.php?menu=4&lang=h&hirid=472
http://www.russtudies.hu/php/upload/File/2011/Gagarin_Kiallitas_meghivo.pdf

Képek forrása:
http://cydonia.blog.hu/2008/03/28/negyven_eve_halt_meg_gagarin
http://www.index.hu

 

Ajánljuk...